X

Mike Pence este alături de protestatarii din Hong Kong, dar critică Nike şi NBA

Vicepreşedintele american Mike Pence a criticat China, într-un discurs major cu privire la politica administraţiei Trump faţă de această ţară, că limitează ‘drepturile şi libertăţile’ în Hong Kong, şi a acuzat compania Nike şi Asociaţia Naţională de Baschet (NBA) că ţin partea Beijingului şi păstrează tăcerea în legătură cu restrângerea libertăţii de exprimare, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-un discurs susţinut la Centrul Wilson şi în care a abordat o serie de dispute din relaţia SUA-China, înaintea unei noi runde de negocieri în războiul comerciale între primele două puteri economice, Pence a afirmat că Statele Unite nu caută confruntarea sau o ‘decuplare’ de principalul lor rival economic.

Citeşte şi: Erdogan cere SUA capul lui Mazloum Abdi, şeful kurzilor sirieni

Criticând ‘statul supravegherii’ construit de China şi acţiunile militare ‘tot mai provocatoare’ ale acesteia, Pence a subliniat că democraţia taiwaneză este un drum mai bun pentru poporul chinez şi a criticat Beijingul pentru modul în care a gestionat protestele prodemocraţie care zguduie Hong Kong de peste patru luni.

‘Hong Kong este un exemplu viu pentru ceea ce se poate întâmpla atunci când China acceptă libertatea. Şi, cu toate acestea, în ultimii ani, Beijingul şi-a sporit intervenţiile în Hong Kong şi s-a angajat în acţiuni care restrâng drepturile şi libertăţile care îi garantate poporului din Hong Kong printr-un acord internaţional constrângător’, a declarat Pence.

‘Suntem alături de voi, suntem inspiraţi de voi. Vă îndemnăm să rămâneţi pe calea protestului non-violent’, le-a transmis vicepreşedintele american milioanelor de manifestanţi din Hong Kong.

El a criticat de asemenea China pentru tratamentul la care sunt supuşi uigurii musulmani în regiunea Xinjiang.

Pence a îndreptat însă unele din cele mai aspre critici spre compania de echipamente sportive Nike şi către NBA, pe care le-a acuzat că sunt de partea Partidului Comunist chinez în ce priveşte situaţia libertăţii de exprimare în Hong Kong.

El a acuzat NBA şi Nike că nu l-au apărat pe managerul general al echipei de baschet Houston Rockets, Daryl Morey, după ce acesta şi-a transmis pe Twitter sprijinul faţă de protestatarii din Hong Kong. Magazinele Nike din China au scos de pe rafturi echipamentele acestei echipe după ce Morley a criticat Beijingul, a amintit Pence.

‘Nike se promovează ca un aşa-zis campion al justiţiei sociale, dar când vine vorba de Hong Kong, preferă să-şi lase la uşă conştiinţa socială’, a spus el.

Pence a mai declarat că ‘mult prea multe corporaţii americane multinaţionale au îngenuncheat în faţa atracţiei banilor şi pieţelor Chinei, punând botniţă nu doar criticilor faţă de Partidul Comunist chinez, dar şi exprimărilor afirmative ale valorilor americane’.

Potrivit analiştilor, discursul lui Mike Pence, care a fost atent urmărit, a părut menit să păstreze drumul deschis pentru un acord comercial, încercând în acelaşi timp să-i convingă pe alegătorii lui Donald Trump de poziţia dură a acestuia faţă de China în perspectiva scrutinului prezidenţial din 2020.

Douglas Paal, expert în China la Carnegie Endowment for International Peace din Washington, l-a numit ‘un discurs superficial şi politic, nu un document cu linii strategice’.

Citeşte şi: DoJ deschide o anchetă penală privind ingerinţa Rusiei în alegerile americane

O nouă rundă de discuţii între secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, şi oficiali chinezi în ce priveşte războiul comercial bilateral este programată pentru vineri, cu câteva săptămâni înaintea unui summit în Chile la care Trump speră să finalizeze un acord comercial parţial cu liderul chinez Xi Jinping.

De altfel, Mike Pence a declarat că Statele Unite ‘nu încearcă să limiteze dezvoltarea Chinei’. ‘Vrem o relaţie constructivă cu liderii Chinei’, a spus el, chemând Beijingul ‘să nu scape acest moment unic în istorie pentru un nou început, punând capăt practicilor care au profitat de poporul american mult prea mult timp’.

În replică, Beijingul s-a declarat vineri extrem de indignat de discursul în care vicepreşedintele american l-a acuzat că restrânge ‘drepturile şi libertăţile’ locuitorilor din Hong Kong. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat în briefingul de presă zilnic că SUA ar trebuie să reflecteze la propriile probleme interne, precum violenţa armată, şi să le corecteze.

Tags: BeijingChinaDaryl Moreyhong kongHouston RocketsMike PenceNBAnikePartidul Comunist chinez (PCC)SUA
Categorii: Știrile zilei