X

Mike Pence o critică dur pe preşedinta birmaneză: ‘Violenţele împotriva etnicilor rohingya sunt de niertat’

Violenţele care au determinat sute de mii de rohingya să fugă din Myanmar sunt ”de neiertat”, i-a transmis miercuri vicepreşedintele american Mike Pence conducătoarei birmane Aung San Suu Kyi, în marja unui summit la Singapore, relatează AFP, potrivit news.ro.

Pence a condamnat ”violenţele şi persecuţiile” ale căror victime sunt membrii acestei minorităţi musulmane în Myanmar, în cadrul unei întâlniri cu conducătoarea birmană, la care asistau jurnalişti.

Citeşte şi: Trump trimite un militar de carieră în funcţia de ambasador SUA în Arabia Saudită

El i-a spus lui Aung San Suu Kyi că ”abia aşteaptă să afle progresele” înregistrate pentru ca cei care se fac vinovaţi de aceste crime să dea socoteală pentru faptele lor.

Sub ameninţarea armatei şi unor miliţii budiste, peste 720.000 de membri ai acestei minorităţi musulmane apartide din această ţară cu populaţie majoritar budistă au fugit din Myanmar, din august 2017. Victime ale unui ”genocid”, potrivit ONU, ei trăiesc de atunci în imense tabere improvizate în Bangladesh.

Salutată odinioară drept un simbol al luptei împotriva dictaturii birmane, reputaţia lui Aung San Suu Kyi ca apărătoare a libertăţii a fost ştirbită. Conducătoarea civilă are puţine puteri în faţa armatei birmane, însă ea a refuzat cu încăpăţânare să condamne violenţele vizând etnia rohingya.

Criticile lui Mike Pence, la summitul anual al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-est (ASEAN), sporesc presiunea exercitată asupra conducătoarei, căreia Amnesty International (AI) i-a retras săptămâna aceasta premiul de ”ambasadoare a conştiinţei”.

Premierul malaysian Mahathir Mohamad a apreciat marţi că poziţia conducătoarei birmane este ”de nesusţinut”. Cel mai bătrân lider din lume, în vârstă de 93 de ani, s-a declarat ”foarte dezamăgit” de eşecul lui Aung San Suu Kyi de a-i apăra pe etnicii rohingya.

Criza rohingya apasă summitul Asean, o instanţă ai cărei membri se abţin, în general, să se critice în mod direct unii pe alţii. Malaysia şi Indonezia, ţări cu populaţii majoritar musulmane, nu-şi mai reţin, însă, criticile la adresa Myanmarului.

ONU a cerut marţi Bangladeshului să nu repatrieze, săptămâna aceasta, peste 2.200 de rohingya în Myanmar, în contextul în care perspectiva acestei întoarceri a semănat panică în taberele de refugiaţi.

Aung San Suu Kyi a fost criticată de asemenea de către membrii comunităţii internaţionale din cauză că nu i-a susţinut pe doi jurnalişti de la Reuters, încarceraţi după ce au anchetat cu privire la asasinarea unor etnici rohungya.

Citeşte şi: Pedepese capitale în Iran! Doi oameni au fost executaţi pentru infracţiuni economice

Wa Lone, în vârstă de 32 ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 ani, au fost condamnaţi, la începutul lui septembrie, la şapte ani de închisoare, în virtutea unei legi cu privire la secrete de stat.

Mike Pence a catalogat acest caz ”profund tulburător” şi a reiterat ataşamentul Statelor Unite faţă de ”o presă liberă şi independentă”. El a precizat că urma să abordeze acest subiect în cadrul întâlnirii sale, cu uşile închise, cu conducătoarea birmană.

Aung san Suu Kyi a răspuns acestor critici notând că ”birmanii îşi înţeleg mai bine ţara decât orice altă ţară”.

Ea a justificat, în septembrie, încarcerarea jurnaliştilor apreciind că ei nu au fost deţinuţi din cauza meseriei lor, ci întrucât au ”încălcat” legea.

Agenţia de presă Reuters a anunţat la începutul lui noiembrie că face apel împotriva condamnării.

Tags: Aung San Suu KyiMike PenceMyanmarrohingyaSUA
Categorii: Știrile zilei