X

Mike Pompeo: Anunţul Iranului privind suspendarea ‘unora’ dintre angajamentele sale este ‘în mod intenţionat ambiguu’

Anunţul Iranului de a suspenda aplicarea “unora” dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordului internaţional încheiat în 2015 asupra programului său nuclear este “în mod intenţionat ambiguu”, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în vizită la Londra, informează AFP, scrie agerpres.

“Cred că este intenţionat ambiguu”, a declarat Mike Pompeo în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul britanic al afacerilor externe Jeremy Hunt. “Trebuie să aşteptăm să vedem care vor fi cu adevărat acţiunile Iranului” înainte de a decide un răspuns al SUA. Iranienii “au făcut o serie de declaraţii asupra acţiunilor pe care le intenţionau, pentru a face să reacţionează lumea. Vom vedea ce vor face ei în mod real” înainte de a lua “deciziile potrivite”, a spus Pompeo.

Citește și : La un pas de tragedie. Un avion a ieşit de pe pistă la aterizare pe un aeroport din Myanmar

“În timp ce urmărim activitatea Iranului, sunt încrezător că Marea Britanie şi partenerii noştri europeni vor acţiona în mod concret”, a mai spus Mike Pompeo.

În timpul acestei conferinţe de presă, şeful diplomaţiei americane a mai anunţat că a discutat cu Marea Britanie, Germania şi Franţa despre mecanismul special de compensaţie financiară (Instrument in Support of Trade Exchanges, INSTEX), creat de cele trei ţări pentru a le permite întreprinderilor europene să continue comerţul cu Iranul fără a se expune la sancţiuni.

“Sancţiunile pe care le-am pus în aplicare conţin dispoziţii ce permit ajutorului umanitar şi unor produse să intre în ţară. Am spus că atât timp cât acest mecanism e utilizat în acest scop precis (…), el este, fără îndoială, ireproşabil. Atunci când tranzacţiile depăşesc aceste limite (…), noi vom examina aceasta şi, dacă va fi cazul, vor fi adoptate sancţiuni la adresa persoanelor implicate în respectiva tranzacţie”, a precizat Pompeo.

Consiliul suprem de securitate naţională (CSSN) de la Teheran a anunţat, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă Irna, că Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apă grea şi de uraniu îmbogăţit pentru care se angajase prin acordul din 2015, care diminuează drastic programul nuclear iranian.

Teheranul a dat miercuri termen de 60 de zile celorlalte ţări semnatare ale acordului pentru a-şi pune în practică promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor Washingtonului. ‘Dacă la încheierea acestui termen ţările respective nu vor fi capabile să răspundă la exigenţele Iranului’, Teheranul va înceta să respecte restricţiile impuse asupra ‘nivelului de îmbogăţire a uraniului’, precum şi asupra ‘măsurilor referitoare la modernizarea reactorului de apă grea din Arak’, în centrul Iranului, conform CSSN.

Citește și : Theresa May va demisiona după ce finalizează ‘prima fază’ a procesului Brexit (purtător de cuvânt)

Consiliul adaugă că măsurile anunţate marţi sunt reversibile ‘în orice moment’ dacă cerinţele Iranului ‘sunt luate în considerare’. În caz contrar, ‘Republica Islamică Iran va suspenda progresiv şi alte angajamente’.

Tags: angajamenteIranJeremy HuntMike PompeonuclearSUA
Categorii: Știrile zilei