Mike Pompeo le cere palestinienilor să facă pace cu Israelul

Publicat:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi-a încheiat luni un turneu de trei zile în Orientul Mijlociu, în cursul căruia el nu s-a întâlnit cu nici unul dintre liderii palestinieni, cărora le-a cerut însă să se implice în viitoarele convorbiri de pace, relatează AFP, potrivit agerpres.

Pompeo, fost şef al CIA, a fost primit călduros la Ryad, Tel Aviv şi apoi la Amman, unde discuţiile sale s-au axat în principal pe rolul ”destabilizator” al Iranului în regiune, lăsând puţin loc subiectului referitor la conflictul israeliano-palestinian, în pofida tensiunilor crescânde.


Citeşte şi: Cu toate că nu a făcut armata, Macron reintroduce serviciul militar obligatoriu

Patruzeci şi cinci de palestinieni au fost ucişi cu focuri de armă trase de soldaţi israelieni de la izbucnirea, pe 30 martie, a unei mişcări de contestare, denumită ”Marşul reîntoarcerii”, în apropiere de frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel. Peste 1.500 de palestinieni au fost, de asemenea, răniţi, îndeosebi de gloanţe, bilanţuri ce au suscitat critici privind folosirea excesivă a forţei de către soldaţii israelieni.

Dar, Pompeo, care s-a întâlnit duminică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a refuzat luni să-şi critice gazda, afirmând: ”Credem că israelienii au dreptul de a se apăra şi noi suntem în întregime de acord cu aceasta”.

Mike Pompeo s-a exprimat la Amman, ultima etapă a turneului său, în cursul căreia s-a întâlnit cu omologul său iordanian, Ayamane Safadi, care a reamintit că soluţia ”a două state” este singura cale spre pace.

Citeşte şi: Dublu atentat la Kabul. Un fotograf AFP se află printre cei 21 de morţi – VIDEO

Preşedintele american, Donald Trump, i-a indignat pe palestinieni anunţând în decembrie 2017 recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitala Israelului şi transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Palestinienii, care refuză orice contact diplomatic cu responsabilii americani de la anunţul SUA privind Ierusalimul, revendică Ierusalimul de Est, anexat de către Israel, drept capitala statului la care ei aspiră.

SUA ar urma să prezinte în curând un plan de pace. Din Amman, Mike Pompeo le-a cerut palestinienilor să revină la masa negocierilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.