Mike Pompeo : Este “esenţial” ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele în privinţa cheltuielilor militare

Publicat:

Este “esenţial” ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele în privinţa cheltuielilor militare, a afirmat vineri noul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo, criticând Germania, în cursul unei reuniuni cu omologii săi la sediul Alianţei, la Bruxelles, relatează AFP, conform agerpres.

“Germania nu respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în decembrie 2014 în ce priveşte chetuielile militare. Este esenţial ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele”, a declarat Mike Pompeo într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii.


Citește și : Angela Merkel a fost primită la Casa Albă de Donald Trump cu un sărut pe fiecare obraz

“În ultimele luni, au fost realizate progrese în numeroase ţări care stau mai bine în acest sens”, a subliniat el.

“Preşedintele (american Donald) Trump a făcut o prioritate din asta (…) Obiectivele rămân clare. Este ce aşteptăm nu doar de la Germania, ci de la toţi cei care au semnat acest acord”, a mai spus Mike Pompeo.

“Sperăm că, în ajunul summitului NATO (din iulie de la Bruxelles), fiecare partener va prezenta un plan credibil pentru a atinge acest obiectiv. Şi-au asumat angajamente pentru asta. Este ce aşteptăm în iulie”, a insistat demnitarul american.

Mike Pompeo a reamintit Berlinului acest angajament în timp ce preşedintele Donald Trump o primea la Washington pe şefa guvernului german, Angela Merkel.

În 2018, opt membri ai Alianţei ar trebui să fie în măsură să îşi respecte angajamentul, iar majoritatea ţărilor membre a prezentat planuri pentru a atinge acest obiectiv în 2024, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Salut progresele înregistrate de Germania, dar trebuie să facă mai mult”, a insistat la rândul său Jens Stoltenberg.

“Faptul că Statele Unite au acest punct de vedere nu are nimic nou”, a comentat ministrul german de externe, Heiko Maas, la finalul reuniunii.

“Suntem în continuare în mijlocul negocierilor bugetare. Veţi putea consulta bugetul pe care îl va prezenta guvernul federal. Apreciem că vom face treptat ceea ce ni se cere”, a dat asigurări şeful diplomaţiei germane.

Citește și : Benjamin Netanyahu salută relaţia specială româno-israeliană

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.