X

Mike Pompeo face o vizită în Italia și la Vatican

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, urmează să ajungă miercuri la Roma, unde va discuta cu oficiali italieni şi cu reprezentanţi ai Vaticanului, semnalează dpa, potrivit agerpres., menţionând că agenda va fi probabil dominată de China.

Pompeo are în program un discurs la o conferinţă despre libertatea religioasă, eveniment găzduit de ambasada SUA la Vatican. El se va întâlni cu cardinalul Pietro Parolin, şeful Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, şi cu arhiepiscopul Paul Richard Gallagher – practic, numărul doi în statul papal, respectiv ministrul de externe. Nu este prevăzută şi o întrevedere cu Papa Francisc.

Citește și: Autorităţile din Belarus AU ÎNCHIS principalul site de știri

Ulterior, oficialul de la Washington are programate discuţii cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, şi cu ministrul de externe Luigi Di Maio. Ca trimis al preşedintelui Donald Trump, el reprezintă un guvern care a adoptat o atitudine tot mai dură faţă de China, în special după izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Luna aceasta, Pompeo a cerut Vaticanului să nu prelungească un acord controversat cu Beijingul privind numirea de episcopi; înţelegerea respectivă expiră în octombrie. ‘Vaticanul îşi periclitează autoritatea morală dacă prelungeşte acordul’, a scris secretarul de stat pe Twitter, în 19 octombrie, argumentând că cooperarea nu va atenua hărţuirea catolicilor chinezi.

Citește și: Disney DĂ AFARĂ 28.000 de angajaţi

Într-un răspuns indirect, în ajunul sosirii lui Pompeo, site-ul oficial Vatican News a publicat un editorial în care susţine acordul, arătând că ‘rezultatele au fost pozitive, deşi limitate, şi sugerează aplicarea în continuare a înţelegerii pentru o nouă durată determinată’.

Italia este una din ţările europene avertizate de SUA să nu permită investiţii chineze în reţelele de comunicaţii 5G, din motive de securitate naţională.

Tags: Giuseppe ConteitaliaLuigi Di MaioMike Pompeoromavatican
Categorii: Diaspora