X

Mike Pompeo încearcă ‘să dreagă busuiocul’ cu Danemarca

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a lăudat Danemarca pentru cooperarea sa în calitate de aliat al Statelor Unite, în contextul în care președintele Donald Trump a anulat recent o vizită la Copenhaga, relatează site-ul postului BBC, conform mediafax.

Afirmațiile au fost făcute de oficialul american în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod.

Citește și: Justin Trudeau: Canada ‘nu va ceda’ în fața Chinei

Kofod a salutat “discuția prietenoasă și constructivă” pe care a avut-o cu Mike Pompeo.

“Secretarul și-a exprimat aprecierea pentru cooperarea arătată de Danemarca în calitate de aliat al Statele Unite și de contribuția acesteia în ceea ce privește prioritățile în securitatea globală”, a informat purtătorul de cuvânt Morgan Ortagus într-un comunicat.

Discuția a avut loc în contextul în care Donald Trump a catalogat drept “dezagreabile” și jignitoare la adresa SUA afirmațiile premierului danez Mette Frederiksen pe tema vânzării Groenlandei, care a refuzat categoric ideea.

Citește și: Trump spune că ‘niciun președinte’ american nu a ajutat Israelul la fel de mult ca el

Mette Frederiksen a afirmat că ideea privind cumpărarea insulei de către Statele Unite este absurdă.

Regina Margareta a II-a a Danemarcei l-a invitat pe Donald Trump să efectueze o vizită de stat la Copenhaga, programată pentru data de 2 septembrie, însă, cu mai puțin de două saptamâni înainte de vizită, președintele american a anunțat pe Twitter că va amâna întrevederea cu premierul danez Mette Frederiksen, după ce șefa Guvernului danez a respins categoric ideea vânzării Groenlandei.

Tags: CopenhagadanemarcaDonald TrumpGroenlandaJeppe KofodMette FrederiksenMike PompeoMorgan OrtagusRegina Margareta a II-a a DanemarceiSUA
Categorii: Știrile zilei