X

Mike Pompeo îşi începe marţi turneul său european cu o vizită în Republica Cehă

Secretarul american de stat Mike Pompeo îşi începe marţi turneul său european cu o vizită în Republica Cehă, care va dura două zile şi în cadrul căreia va aborda cu politicienii cehi în principal relaţiile cu China, reţelele 5G, dependenţa energetică faţă de Rusia şi chestiuni privind drepturile omului, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Vizita lui Pompeo în Republica Cehă fusese prevăzută iniţial pentru luna mai, dar a fost amânată din cauza pandemiei COVID-19, turneul său european urmând să mai includă Slovenia, Austria şi Polonia.

Citește și : Premierul libanez nu mai face față protestelor și vrea să demisioneze

Secretarul american de stat va asista marţi în oraşul Pilsen la o paradă militară ce va marca 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, regiunea în care se află acest oraş fiind eliberată atunci de Statele Unite de sub ocupaţia nazistă. La Pilsen el se va întâlni cu omologul său ceh Tomas Petricek.

Acesta din urmă a declarat săptămâna trecută că planificata mutare a unor trupe americane din Germania nu va fi discutată, adăugând că repoziţionarea personalului militar american nu va avea ca destinaţie Republica Cehă.

Mike Pompeo va pleca apoi spre capitala Praga, unde miercuri are programate întrevederi cu preşedintele ceh Milos Zeman şi cu premierul Andrej Babis, apoi va susţine o alocuţiune în faţa Senatului ceh, al cărui preşedinte Milos Vystrcil va efectua la sfârşitul lunii o vizită oficială în Taiwan.

Preşedintele Senatului ceh a declarat presei locale că spera ca Pompeo să încurajeze această vizită a sa în insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă chineză.

Vizita şefului diplomaţiei americane în Republica Cehă survine la câteva săptămâni după lansarea primei reţele 5G în această ţară, un proiect-pilot pe care compania de telefonie O2 l-a implementat pe 1 iulie la Praga şi în oraşul Kolin (la circa 60 de kilometri este de capitală), proiect dezvoltat de companiile suedeză Ericsson, finlandeză Nokia şi chineză Huawei.

Guvernul de la Praga pregăteşte în prezent licitaţia pentru frecvenţa 5G definitivă şi introducerea acestei tehnologii la scară naţională, pe care cehii doresc să o vadă protejată faţă de eventuale atacuri cibernetice conduse de ţări precum China sau Rusia.

Washingtonul, care se confruntă cu Beijingul pentru controlul tehnologiei 5G, insistă faţă de aliaţii săi europeni să excludă orice cooperare cu Huawei la acest capitol. SUA şi Republica Cehă au semnat în luna mai o declaraţie comună privind securitatea acestei tehnologii, în care au calificat drept ”vitală” protejarea reţelelor de comunicaţii pentru a garanta dreptul la viaţă privată şi libertăţile cetăţenilor.

Citește și : Italia îi lovește pe tineri acolo unde-i doare: Petrecerile pe plajă au fost INTERZISE!

Pe de altă parte, relaţiile dintre Praga şi Beijing nu trec prin cel mai bun moment, mai ales după ce capitala cehă a semnat un acord de înfrăţire cu capitala taiwaneză Taipei, fapt care a generat tensiuni cu China.

Această decizie a primarului capitalei cehe şi solicitarea ambasadorului chinez la Praga de a fi expulzat din Republica Cehă reprezentantul diplomatic al Taiwanului au provocat ruperea acordului de înfrăţire dintre Praga şi Beijing.

 

Tags: 5Gal Doilea Război MondialChinaMike PompeoRepublica Cehărusia
Categorii: Diaspora