X

Mike Pompeo, lipsit de un premiu prestigios din cauza atitudinii Washingtonului în cazul asasinării jurnalistului Khashoggi

Fundaţia James Foley, după numele unui jurnalist american ucis de gruparea jihadistă Statul Islamic, a decis în ultimul moment să nu acorde un prestigios premiu secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, invocând atitudinea Washingtonului în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, informează France Presse, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei SUA fusese iniţial ales pentru a primi acest premiu atribuit anual unui eminent apărător al cauzei ostaticilor.

Citește și : Trump va lipsi din nou de la dineul „plictisitor” şi „prea negativ” al corespondenţilor la Casa Albă

Dar fundaţia, creată de mama lui James Foley, decapitat în Siria în 2014 după ce fusese luat ostatic de către Statul Islamic, şi-a schimbat opinia şi şi-a retras invitaţia trimisă lui Mike Pompeo pentru seara zilei de 2 aprilie.

În ultimele zile, mass-media, precum şi Mike Pompeo însuşi au explicat această schimbare prin unele presiuni. ‘Se pare că unele media care finanţează evenimentul, sponsori ai ceremoniei, au spus că ‘dacă Pompeo vine, nu vom veni noi”, a declarat secretarul de stat american vineri la canalul de televiziune Fox News. ‘Este trist’, ‘aducerea acasă a ostaticilor noştri nu este o problemă de partizanat’ politic, a deplâns el.

Într-un comunicat făcut public de asemenea vineri fundaţia prezintă o altă versiune, afirmând că şi-a schimbat opinia pentru că ‘administraţia (de la Washington) nu a exercitat presiuni pentru ca guvernul saudit să fie tras la răspundere pentru uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi’.

Fostul editorialist la Washington Post a fost ucis în octombrie de un comando saudit venit de la Riad la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul (Turcia). În timp ce senatorii americani, după ce au putut lua cunoştinţă cu un raport al CIA, au atribuit în unanimitate prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman responsabilitatea pentru această crimă, administraţia lui Donald Trump, cu Mike Pompeo în frunte, a declarat că nu există suficiente elemente care să-l acuze direct pe acesta.

‘Pe lângă acţiunea de eliberare a ostaticilor americani deţinuţi în străinătate, protecţia libertăţii de expresie şi promovarea siguranţei jurnaliştilor reprezintă piloni ai fundaţiei noastre, iar acest premiu ar fi fost în conflict cu aceste principii-cheie’, a explicat Fundaţia James Foley în comunicatul său.

Citește și : Erdogan: Turcia va cumpăra rachetele ruseşti S-400. Argumentele SUA sunt foarte eronate

Cu toate acestea, fundaţia i-a mulţumit lui Mike Pompeo ‘pentru eforturile sale extraordinare de a aduce acasă americani’. Sub preşedinţia lui Donald Trump, mai mulţi cetăţeni americani ţinuţi ostatici sau deţinuţi în străinătate în condiţii considerate nedrepte de către Washington au fost repatriaţi în SUA, în special din Turcia, Coreea de Nord şi Yemen.

Premiul iniţial prevăzut să-i fie acordat secretarului de stat american a fost în cele din urmă decernat săptămâna aceasta ex-emisarului SUA pentru lupta împotriva grupării Statul Islamic, Brett McGurk, care a demisionat în decembrie în semn de protest faţă de retragerea trupelor americane din Siria, anunţată de Donald Trump.

Tags: Jamal KhashoggiJames FoleyjurnalistMike PompeopremiuStatul IslamicSUAwashington
Categorii: Știrile zilei