X

Mike Pompeo mulțumește ‘prietenilor apropiați’ din Europa pentru condamnarea Iranului

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Germania, Franţa şi Marea Britanie după ce cele trei ţări au difuzat luni un comunicat comun în care declarau că “Iranul poartă responsabilitatea” pentru recentul atac asupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită, informează marţi DPA, potrivit agerpres.

“Statele Unite le mulţumesc prietenilor noştri apropiaţi Marea Britanie, Franţa şi Germania pentru argumentarea clară a responsabilităţii Iranului în actul de război împotriva Arabiei Saudite şi impactului acestuia asupra regiunii şi a lumii”, a scris Pompeo pe Twitter. “Acest lucru va consolida diplomaţia şi cauza păcii. Îndemnăm fiecare naţiune să se alăture acestei condamnări a acţiunilor Iranului”, a adăugat el.

Citește și: Două rachete au căzut la doi pași de ambasada SUA din Bagdad

Iranul a negat implicarea în lovitura asupra instalaţiilor petroliere din 14 septembrie, revendicată de rebelii houthi susţinuţi de Teheran în Yemen, dar Statele Unite se îndoiesc de această explicaţie.

În comunicatul lor comun publicat luni, aliaţii europeni şi-au exprimat clar opiniile asupra atacurilor.

“Ne este clar că Iranul este responsabil pentru acest atac. Nu există altă explicaţie plauzibilă. Susţinem investigaţiile în curs pentru a stabili detalii suplimentare”, au declarat cele trei ţări europene în comunicat.

Citește și: CUTREMUR puternic în Puerto Rico

Comunicatul celor trei aliaţi europeni ai SUA intervine în contextul în care liderii mondiali se adună pentru Adunarea Generală a ONU la New York. Preşedintele francez Emmanuel Macron a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu preşedintele iranian Hassan Rouhani pe marginea reuniunii luni noapte.

Mai înainte în aceeaşi zi, ministrul iranian de externe Javad Zarif a reacţionat la comunicatul celor trei naţiuni europene declarând că ele “repetă precum papagalii” retorica Washingtonului împotriva Iranului.

Tags: Adunarea Generală a ONUArabia sauditaEmmanuel MacronfrantagermaniaHassan RouhaniIranJavad Zarifmarea britanieMike Pompeonew yorkrebeli houthiSUAYemen
Categorii: Sinteze