X

Mike Pompeo, nemulţumit de acordul militar încheiat între cele două Corei

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acordul militar încheiat între cele două Corei la summitul de luna trecută de la Phenian, a declarat miercuri ministrul de externe sud-coreean Kang Kyung-wha, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Cele două Corei au convenit să pună capăt exerciţiilor militare, să stabilească o zonă de excludere aeriană în apropierea graniţei şi să elimine treptat minele terestre şi posturile de pază din Zona Demilitarizată, printre alte măsuri. Acordul a fost semnat de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul din 18-20 septembrie de la Phenian, cea de-a treia reuniune a celor doi şefi de stat.

Citește și : Zakharova: Peste 1.000 de militanţi au părăsit zona demilitarizată din regiunea siriană Idlib

În timpul unei audieri miercuri în Parlament, un membru al opoziţiei l-a întrebat pe ministrul de externe Kang Kyung-wha dacă Pompeo s-a declarat nemulţumit de acest acord în timpul unei convorbiri telefonice relatate de ziarul japonez Nikkei.

‘Da, aşa este’, a răspuns Kang. ‘Nu aş spune că a folosit expresii puternice. Şi-a exprimat nemulţumirea că nu a fost informat suficient şi că are multe întrebări în legătură cu această chestiune’, a mai spus şefa diplomaţiei sud-coreene.

Remarcile ei reprezintă o confirmare surprinzătoare a dezacordului dintre Seul şi Washington, pe fondul îngrijorării Statelor Unite că relaţiile intercoreene înregistrează progrese prea rapide faţă de negocierile pentru renunţarea la programul nuclear nord-coreean.

Citește și : Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel şi-a inaugurat contul pe Twitter

Summitul de la Phenian a avut drept scop să ajute la revigorarea discuţiilor privind programul nuclear între Coreea de Nord şi Statele Unite, aflate în suspans după ce Donald Trump a anulat vizita lui Mike Pompeo la sfârşitul lunii august la Phenian, invocând lipsa de progrese.

Tags: acordKang Kyung-WhaKim Jong UnMike PompeoPheniansummit
Categorii: Știrile zilei