X

Mike Pompeo pune degetul pe rană: ‘Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi a fost orchestrată de înalţi oficiali ruși’

Otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost probabil orchestrată de ”înalţi oficiali” din guvernul rus, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, crescând presiunea internaţională asupra Moscovei, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Când oamenii văd eforturile făcute pentru a otrăvi un disident şi recunosc că există şanse mari ca aceasta să vină de la înalţi oficiali ruşi, cred că nu este bine pentru poporul rus”, a declarat secretarul de stat al SUA.

Citește și: Reuniune de urgență UE-Londra privind un proiect de lege controversat

Mike Pompeo a reafirmat că Washingtonul şi aliaţii săi europeni vor cu toţii ca Rusia să-i ”tragă la răspundere pe cei responsabili”. El a adăugat că americanii vor încerca să-i identifice pe cei vinovaţi.

”Acesta este un lucru pe care îl vom analiza, evalua şi ne vom asigura că facem ceea ce trebuie să facem pentru a reduce probabilităţile ca aşa ceva să se întâmple din nou”, a explicat Mike Pompeo.

Citește și: 900.000 de oameni au pierdut lupta cu coronavirusul

Săptămâna trecută, Donald Trump, adesea acuzat de o atitudine relaxată faţă Vladimir Putin, a explicat că ”nu a văzut încă” dovezi ale otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în timp ce Germania a afirmat deja că a fost otrăvit cu un agent agent nervos neurotoxic ”de tip Noviciok”.

Moscova a dat asigurări că nicio urmă de otravă nu a fost detectată de medicii ruşi în corpul lui Navalnîi şi pune la îndoială versiunea europenilor, considerând că este vorba de o ”campanie de dezinformare” pentru a impune noi sancţiuni. 

Tags: Aleksei NavalnîiDonald TrumpMike PompeomoscovaNoviciokrusiaSUAVladimir Putinwashington
Categorii: Știrile zilei