Mike Pompeo salută reluarea negocierilor în Libia

Publicat:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a salutat miercuri reluarea discuţiilor dintre cele două tabere libiene sub egida ONU şi a cerut negocieri rapide care să conducă la încetarea focului, informează joi Reuters, potrivit agerpres.

“Acordul dintre GNA (Guvernul de Uniune Naţională) şi LNA (Armata Naţională Libiană) de a relua discuţiile de securitate ale ONU a fost un prim pas bun, foarte pozitiv”, a declarat Pompeo.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane s-a deplasat în Irael şi Iordania, unde a transmis clar poziţia Berlinului faţă de anexări

“Acum sunt necesare negocieri rapide şi de bună credinţă pentru punerea în aplicare a încetării focului şi relansarea discuţiilor politice intra-libiene conduse de ONU”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă.

Misiunea ONU în Libia (UNSMIL) a anunţat miercuri că cele două părţi au început să se angajeze într-o nouă rundă a negocierilor de încetare a focului, după ce victoriile rapide în regiunea de nord-vest a Libiei ale forţelor guvernului de la Tripoli, recunoscute internaţional, s-au încheiat cu lupte grele în apropierea oraşului Sirte.

GNA, care este susţinut de Turcia, şi LNA, care are sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Rusiei şi Egiptului, s-au întâlnit separat cu negociatori din partea ONU, a anunţat UNSMIL.

Deşi SUA au declarat că se opun ofensivei conduse de liderul LNA, mareşalul Haftar, nu şi-au manifestat sprijinul faţă de GNA.

Totodată, Mike Pompeo a criticat implicarea Rusiei: “Este timpul …ca toţi libienii şi toate părţile să acţioneze astfel încât nici Rusia sau nicio altă ţară să nu poată interveni în suveranitatea Libiei pentru propriul său interes”.

Citeşte şi: URGIILE fac dezastru în China (VIDEO): Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa!

Preşedintele american Donald Trump a discutat miercuri cu omologul egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi a lăudat eforturile acestuia de promovare a reconcilierii politice în Libia, a informat Casa Albă. Cei doi lideri au discutat despre modalităţile de reluare a negocierilor de pace şi despre plecarea tuturor forţelor străine din Libia.

Egiptul a solicitat luni încetarea focului ca parte a unei iniţiative politice mai largi, care a fost salutată de Rusia şi Emiratele Unite. Turcia a respins-o însă, considerând că este o încercare de a-l salva pe Haftar în urma pierderilor suferite de acesta pe câmpul de luptă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat În Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", cu predarea în limba română, din municipiul...

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene Activistul rus de opoziţie Ildar Dadin a fost ucis în timp...

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii anului 2024, anunţaţi între 7 şi 14 octombrie

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii anului 2024, anunţaţi între 7 şi 14 octombrie Cele mai strălucite minţi din domeniul...

Armata israeliană anunţă tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza spre sudul Israelului

Armata israeliană anunţă tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza spre sudul Israelului Armata israeliană a anunţat duminică "tiruri de rachete" dinspre Fâşia Gaza spre sudul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.