X

Mike Pompeo, sau cum să rămâi alături de Trump, fără a brusca prea mult aliaţii SUA

A sta alături de preşedintele american Donald Trump, dar fără a înstrăina aliaţii SUA zdruncinaţi de politica sa externă: de un an, secretarul de stat Mike Pompeo face această echilibristică, în pofida rezultatelor împărţite în dosarele-cheie, cum ar fi Coreea de Nord sau Iranul, comentează joi France Presse, potrivit agerpres.

Director influent al CIA după sosirea miliardarului la Casa Albă, acest ‘uliu’ venit dinspre aripa dreaptă a Partidului Republican a câştigat rapid încrederea unui preşedinte neexperimentat pe scena internaţională.

Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Deopotrivă impunător şi amabil, fostul ales de Kansas, de 55 de ani, îşi stăpâneşte luările de cuvânt pentru a nu-l eclipsa pe Donald Trump şi pentru a evita orice divergenţă vizibilă cu discursul prezidenţial. Este modul lui de a rezolva o ecuaţie imposibilă: cum să lucrezi cu un şef impulsiv şi imprevizibil.

În rândurile republicanilor, sunt mulţi cei care apreciază inteligenţa politică a acestui creştin evanghelic fervent, care nu pierde ocazia de a menţiona Biblia deschisă, ce tronează pe biroul său.

Capacitatea sa de a menţine un echilibru între instinctele trumpiste şi o linie conservatoare mai tradiţională, în special când vine vorba să-şi arate fermitatea faţă de Rusia, nu încetează să alimenteze cronica presupuselor sale ambiţii politice la cel mai înalt nivel.

Când şi-a preluat funcţia la 26 aprilie 2018 la conducerea diplomaţiei americane, succedându-i lui Rex Tillerson, care a avut o relaţie furtunoasă cu Donald Trump, fostul militar a fost pus în faţa a două obiective majore: retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul din 2015 şi o apropiere neaşteptată cu o Coree de Nord acum înzestrată cu arma atomică.

Mike Pompeo şi-a însuşit aceste două axe emblematice ale preşedinţiei lui Donald Trump. A ajuns să se dezintereseze de alte puncte fierbinţi de pe planetă, care nu se află pe radarul miliardarului republican – ceea ce i-a atras în cadrul comunităţii diplomatice porecla de ‘ministru pentru Iran şi Coreea de Nord’.

Un an mai târziu, aceste două chestiuni par să se afle în impas.

După denunţarea metodelor sale de ‘gangster’, Phenianul tocmai a cerut retragerea sa de la negocierile privind denuclearizarea după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong Un.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

Cât priveşte Iranul, Republica islamică nu a îndeplinit până acum niciuna din cele 12 condiţii draconice enunţate în luna mai a anului trecut de către Mike Pompeo pentru a relua discuţiile cu inamicul nr.1 al SUA, în pofida sancţiunilor americane din ce în ce mai severe.

‘Obiectivul este de a avea o coaliţie internaţională împotriva Iranului’, a apreciat un diplomat european. ‘Până acum este un eşec total’, a adăugat acesta cu satisfacţie, în timp ce retragerea Washingtonului din acordul destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară a semănat discordie pe bătrânul continent.

‘O coaliţie!’, secretarul de stat american nu are decât un cuvânt pe buze pentru a descrie strategia americană. Împotriva Iranului şi a Coreei de Nord, dar de asemenea împotriva liderului venezuelean Nicolas Maduro sau a grupării jihadiste Statul Islamic.

În plus, Mike Pompeo susţine delicata sarcină de a teoretiza doctrina lui Donald Trump în politica externă, această ‘America first’, care pentru aliaţii ei aduce cu o Americă din ce în ce mai izolată.

Preşedintele american septuagenar, acuzat de unilateralism, îşi abandonează prietenii şi leadership-ul mondial? ‘Dimpotrivă’, el vrea să ‘construiască o nouă ordine liberală’, afirma fără să clipească secretarul de stat într-un discurs la Bruxelles în decembrie, făcând în acelaşi timp un rechizitoriu necruţător multilateralismului – ‘văzut prea adesea ca un scop în sine’ – unor instituţii şi tratate.

Trump anunţă, fără a preveni pe nimeni, retragerea americană din Siria? ‘America nu se dezangajează’, pentru că ‘atunci când America se dezangajează, urmează haosul’, a explicat Pompeo în ianuarie la Cairo.

Dar îi este dificil să risipească disconfortul aliaţilor, uneori prost trataţi de însuşi Donald Trump. ‘Nu-mi amintesc o perioadă în care relaţiile transatlantice să fi fost atât de deteriorate’, spune un diplomat occidental, citat de AFP.

Tags: CIADonald TrumpIranKansasKim Jong UnMike PompeoNicolas MaduroRex TillersonSUAteheran
Categorii: Știrile zilei