X

Mike Pompeo susține aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, și-a exprimat susținerea față de aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO, în urma unei întâlniri cu ministrul macedonean de Externe, Nikola Dimitrov, relatează site-ul publicației Balkan Insight, potrivit mediafax.

În timpul vizitei efectuate de Nikola Dimitrov în Statele Unite, Mike Pompeo a salutat acordul istoric între Skopje și Atena privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, afirmând că implementarea sa este importantă pentru viitorul euro-atlantic al Macedoniei.

Citește și : Germania nu va mai expulza solicitanţi de azil uiguri în China

“Secretarul și-a exprimat susținerea pentru acordul cu Grecia, a cărui implementare va permite Macedoniei să adere la NATO sub numele de Macedonia de Nord și care va facilitate începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a afirmat Departamentul de Stat în urma întâlnirii celor doi.

În urma acordului semnat în luna iunie de miniștrii de Externe ai celor două țări, fosta republică iugoslavă a fost de acord să se redenumească “Republica Macedonia de Nord”, în timp ce Atena a fost de acord să nu mai blocheze aderarea Macedoniei la UE și NATO.

Cu toate acestea, pentru implementarea acordului, Macedonia va organiza un referendum care va avea loc pe data de 30 septembrie.

“Secretarul de Stat consideră că referendumul reprezintă o oportunitate pentru cetățeni să își exprime opinia privind o problemă vitală pentru viitorul Macedoniei”, a adăugat Departamentul de Stat.

În contextul întâlnirii celor doi, ministrul macedonean de Externe a lăudat susținerea exprimată de Statele Unite.

“Întâlnirea aceasta (înainte de referendumul din Macedonia) este foarte importantă. Ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut”, a declarat Dimitrov.

“Avem nevoie de acest referendum pentru a confirma acordul la care am ajuns cu prietenii noștri din Grecia. Avem nevoie ca oamenii să ne susțină acordul privind numele. Acesta va deschide calea către viitor, către NATO și Uniunea Europeană”, a adăugat oficialul macedonean.

 

Citește și : Naţiunile Unite denunţă restricţiile impuse de unele ţări din America Latină la primirea refugiaţilor din Venezuela

La începutul lunii august, mai multe grupuri și formațiuni politice de opoziție din Macedonia au cerut boicotarea referendumului.

Aderarea Macedoniei la UE și NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume. La sfărșitul lunii iunie, miniștrii europeni și-au exprimat sprijinul pentru Albania și Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Tags: atenaMike PompeoNATONikola DimitrovNikola Dimitrov îStatele UniteUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora