Miliardarul populist Andrej Babis va încerca să formeze un guvern minoritar al mişcării în Cehia

Publicat:

Liderul mişcării populiste ANO, Andrej Babis, a anunţat marţi, după o întrevedere cu preşedintele Milos Zeman, că va încerca să formeze un guvern minoritar în Cehia după ce a fost refuzat de celelalte formaţiuni în discuţiile vizând crearea unei coaliţii, transmite Reuters. 

ANO a câştigat detaşat alegerile legislative din această lună, dar restul partidelor au refuzat să sprijine un guvern care îl include pe miliardarul Andrej Babis, acuzat de fraudă.


‘Vom încerca să formăm un guvern minoritar şi vom încerca să convingem deputaţi ai altor partide cu programul nostru’, a declarat Babis, într-o conferinţă de presă, în prezenţa preşedintelui Zeman.

Babis a declarat că îi ‘pare foarte rău’ că celelalte partide nu au acordat ANO nicio şansă în discuţiile purtate.

El şi-a exprimat speranţa că noul guvern va putea fi format până la Crăciun, precizând că vrea să evite o situaţie în care proiectul de buget pentru 2018 nu va fi aprobat la timp de parlament.

Preşedintele Zeman i-a cerut liderului ANO să formeze un guvern şi a afirmat că îi va acorda o a doua şansă dacă prima tentativă va eşua în parlament.

Formarea unui guvern minoritar, despre care Babis a declarat că va include membri ai partidului său şi experţi, va avea nevoie de sprijin din partea altor formaţiuni parlamentare.

ANO dispune de 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului şi are nevoie de o majoritate simplă pentru a obţine votul de încredere.

Un singur partid, KSCM (comunist), a anunţat că ar putea accepta un guvern minoritar. În practică, aceasta ar însemna că deputaţii săi vor părăsi sala de şedinţe în timpul votului de încredere, coborând astfel pragul necesar pentru validarea guvernului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.