Milioane de euro pentru România: Comisia Europeană dă undă verde pentru banii din PNRR

Publicat:

Milioane de euro pentru România: Comisia Europeană dă undă verde pentru banii din PNRR

Comisia Europeană a adoptat luni două decizii prin care emite o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plăţii în valoare de 37,2 milioane de euro către România, fără prefinanţare, şi a plăţii în valoare de 714 milioane de euro către Portugalia şi a plăţii după ce a recunoscut progresele înregistrate de ambele ţări în implementarea planurilor de redresare şi rezilienţă.

Anterior, Comisia constatase că anumite jaloane şi ţinte nu fuseseră atinse în mod satisfăcător în cea de a doua cerere de plată a României şi în cea de a treia şi a patra cerere de plată în cazul Portugaliei, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

37,2 milioane de euro ca urmare a măsurilor de promovare a tranziţiei verzi în România

Comisia a constatat că două jaloane specifice din cea de a doua cerere de plată a României nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Acest fapt a dus la reţinerea unei sume de 53,4 milioane EUR. După suspendarea iniţială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de 6 luni. Acum, Comisia a constatat că România a luat măsuri pentru a se asigura că o parte din jaloanele restante au fost îndeplinite în mod satisfăcător, informează News.ro.

În iunie 2023 s-a considerat că jalonul 129, legat de capacităţile de producţie a hidrogenului verde, precum şi jalonul 133, privind investiţiile în instalaţii de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon, nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis ţării să primească o plată parţială pentru jaloanele şi ţintele care fuseseră atinse în mod satisfăcător, acordându-i totodată timp suplimentar pentru a îndeplini cerinţele restante.

”Utilizând calendarul prelungit, România a implementat o serie de acţiuni eficace, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, propune acum deblocarea sumei de 17,8 milioane EUR care corespunde acestui jalon”, precizează CE.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

 

Termen de două luni

În ceea ce priveşte jalonul 129, Comisia a informat România că îl consideră în continuare ca nefiind îndeplinit în totalitate în mod satisfăcător, recunoscând totuşi progresele realizate pentru finalizarea acestuia. România are acum la dispoziţie două luni pentru a trimite observaţii suplimentare Comisiei, după care se poate încă lua o decizie cu privire la eliberarea sumei restante aferente jalonului 129.

Ce cuprinde planul României

Planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR sub formă de granturi şi de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme şi de investiţii menite să consolideze economia ţării. Comisia a plătit României peste 9,41 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui procent de 33 % din totalul fondurilor prevăzute în planul României, fiind îndeplinite 14 % din toate jaloanele şi ţintele din plan.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic

Caz șocant la Drochia. Un copil a luat toporul și a tăiat un deget fratelui mai mic Un copil a rămas fără un deget, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.