X

Milioane de ţânţari purtători ai unei bacterii au fost eliberaţi în oraşul Rio de Janeiro

Milioane de ţânţari Aedes aegypti purtători ai unei bacterii au fost eliberaţi marţi în oraşul Rio de Janeiro pentru a limita propagarea virusurilor Zika, Dengue şi Chikungunya, relatează AFP.

Institutul brazilian de cercetări Fiocruz participă la programul ‘Eliminarea virusului dengue’ condus de Australia din 2016 şi care constă în producerea la scară amplă de ţânţari purtători ai bacteriei “wolbachia”, comună la insecte precum fluturi, libelule sau păianjeni.

Fiocruz produce în prezent 1,6 milioane de ţânţari în fiecare săptămână pe baza unor larve importate din Australia şi speră să atingă cantitatea de 3 milioane săptămânal.

Legiunile de insecte sunt eliberate în speranţa de a se reproduce cu alţi ţânţari şi de a le inocula această bacterie care va fi transmisă şi generaţiilor viitoare.

“Am descoperit că atunci când ţânţarul Aedes aegypti este purtător al bacteriei wolbachia, aceasta îi reduce capacitatea de a transmite virusuri precum cel de Dengue, Zika sau Chikungunya”, a declarat AFP Luciano Moreiro, responsabil al proiectului împotriva bolii Dengue la institutul Fiocruz.

În acest fel, cercetătorii speră să împiedice noile epidemii, precum cea de Zika, care a plasat Brazilia în stare de alertă în 2015, o alertă care a fost ridicată de abia în mai anul acesta.

Aceşti ţânţari nu prezintă un risc sanitar pentru populaţie şi nici pentru mediul înconjurător, potrivit institutului.

Ţânţarii Aedes aegypti proliferează în oraşele înconjurate de ape stătute.

Specialiştii estimează că lupta împotriva acestor virusuri nu va putea fi câştigată definitiv, cât timp milioane de locuitori trăiesc în condiţii sanitare precare şi nu au acces la surse sigure de apă.

Tags: Aedes aegyptiBraziliaChikungunyaDengueLuciano MoreiroRio de JaneirotantariwolbachiaZika
Categorii: Știrile zilei