X

Milioane de ucraineni muncesc în Polonia, mulţi dintre ei sunt ilegali

Penuria de forţă de muncă reprezintă principala îngrijorare pentru politica monetară a Poloniei, a indicat marţi guvernatorul Băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, adăugând că este preocupat de faptul dacă ţara sa ar putea atrage suficienţi muncitori din ţările vecine Ucraina şi Belarus, relatează Reuters, conform agerpres.

Polonia, confruntată în perioada postsovietică timp de mulţi ani cu un şomaj mare, a cunoscut o scădere la niveluri record a ratei şomajului, determinând o creştere a salariilor şi a preocupărilor privind inflaţia.

Citeşte şi: CIA preconizează un amestec al Rusiei în alegerile americane din noiembrie

În decembrie, rata şomajului era de 6,6 %, ca urmare a unei creşteri economice solide, a îmbătrânirii populaţiei şi a plecării muncitorilor mai tineri către ţări mai bogate ale Europei.

Forţa de muncă ieftină din Ucraina şi Belarus a compensat penuria în acest sector, dar, odată cu relaxarea regimului vizelor UE pentru Ucraina, există temerea că s-ar putea ca tot mai puţini ucraineni să dorească să lucreze în Polonia.

”Ce ne preocupă pe noi? De exemplu, în termeni de piaţă a muncii, vom găsi noi oare suficienţi muncitori din Ucraina şi Belarus pentru a compensa deficitul de forţă de muncă în Polonia?”, declara Glapinski într-un interviu în Dziennik Gazeta Prawna.

Doar 16 milioane din cei 38 de milioane de cetăţeni ai Poloniei muncesc în prezent. Se estimează că între 1 milion şi 1,5 milioane de ucraineni lucrează în Polonia, mulţi dintre ei fără permis de muncă.

Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Uniunea antreprenorilor şi a angajatorilor din Polonia estima în urmă cu doi ani că ţara are nevoie de circa cinci milioane de muncitori suplimentari pentru a-şi susţine creşterea economică.

Potrivit estimărilor analiştilor, creşterea PIB-ului Poloniei a atins 4,5% anul trecut.

Tags: Adam GlapinskibelarusmuncitoriPoloniaucraina
Categorii: Diaspora