X

Militanta Femen, care l-a atacat pe Milos Zeman, condamnată la închisoare cu suspendare

O militantă ucraineană a grupului radical Femen a fost condamnată duminică, la Praga, la trei luni de închisoare cu suspendare după ce a protestat vineri împotriva preşedintelui ceh Milos Zeman, a anunţat justiţia cehă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul din Praga a ordonat de asemenea expulzarea Angelinei Diash, în vârstă de 27 de ani, care ‘a acceptat decizia (…) pentru a putea reveni cât mai curând în Ucraina’, după cum a declarat avocata sa, Lucie Hrda.

Citeşte şi: Dublu atac terorist în Bagdad. Cel puţin 26 de morţi – FOTO/VIDEO

Angelina Diash s-a repezit vineri după-amiază, cu pieptul dezgolit, spre Milos Zeman în momentul în care acesta se pregătea să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în care candidează pentru un al doilea mandat.

Ea a strigat de mai multe ori ‘Zeman – Putin’s slut’ (Zeman, târfa lui Putin), înainte de a fi neutralizată de gărzile preşedintelui. Acelaşi text era scris şi pe pieptul tinerei.

Avocata sa a explicat că Angelina Diash a intenţionat ‘să-i avertizeze pe cetăţenii Republicii Cehe împotriva realegerii preşedintelui Zeman, pentru că se temea că Republica Cehia se va găsi astfel şi mai mult în sfera de influenţă a Rusiei’. Aceasta ar avea ‘consecinţe nefaste pentru Republica Cehia, aşa cum este cazul deja cu Ucraina’, a adăugat avocata.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, are o sănătate fragilă şi se deplasează cu ajutorul unui baston. Vineri, după atac, a părăsit secţia de votare vizibil marcat. El a revenit după câteva minute, într-o bună dispoziţie, declarând că se simte ‘onorat că a fost atacat de mişcarea Femen, care l-a atacat şi pe papă’.

Citeşte şi: Un balcon al Bursei din Jakarta a căzut peste oameni – FOTO/VIDEO

‘În ciuda mişcării Femen’, a adăugat el zâmbitor, introducând buletinul de vot în urnă.

Milos Zeman, un veteran al stângii din Cehia, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei, s-a plasat pe primul loc în cel dintâi tur de scrutin, desfăşurat vineri şi sâmbătă, în care a obţinut 38,56% din voturi. Contracandidatul său va fi fostul preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Jiri Drahos, care a întrunit 26,60% din sufragii şi porneşte favorit în turul secund, programat în zilele de 26 şi 27 ianuarie.

Tags: Angelina DiashcehiaFemenMilos ZemanPraga
Categorii: Diaspora