Militanţi islamişti au lovit principala bază militară din Mali i într-un atac complex implicând maşini-capcană

Publicat:

Militanţi islamişti au lovit principala bază militară din Mali, situată chiar în afara capitalei Bamako, vineri într-un atac complex implicând maşini-capcană, dar forţele armate au declarat că au respins atacul şi au situaţia sub control, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Militanţii legaţi de Al Qaida şi Stat Islamic au atacat în mod repetat bazele din Mali pe parcursul unui deceniu de insurgenţă concentrată în nord şi centru, dar niciodată aşa de aproape de Bamako, în sud.


Citește și : Ucraina ignoră Rusia şi anunţă că va semna un acord pentru cereale doar cu ONU şi cu Turcia

Tiruri intense au fost auzite aproximativ o oră vineri dimineaţă devreme în tabăra Kati, la aproximativ 15 km nord-vest de Bamako. Un convoi care îl transporta pe liderul juntei din Mali, colonelul Assimi Goita, a plecat mai târziu cu viteză din casa sa din Kati în direcţia Bamako, a declarat un reporter Reuters.

Armata a declarat într-un comunicat că atacul a implicat două maşini-capcană şi a fost comis de Katiba Macina, o ramură a
filialei locale Al Qaida cel mai activă în centrul Mali.

Un soldat a murit în atac şi şase persoane au fost rănite, în timp ce şapte atacatori au fost ucişi şi opt arestaţi, potrivit armatei.

“Stafful militar doreşte să liniştească populaţia că situaţia este sub control şi că îşi poate desfăşura activităţile”, a declarat armata.

După atac, soldaţii au împuşcat şi ucis un bărbat în afara taberei când vehiculul lui nu a respectat ordinele lor de a opri,
au declarat martori pentru Reuters. Cealaltă persoană din vehicul a fugit.

De asemenea, militarii au dat vina pe Katiba Macina pentru mai multe atacuri joi împotriva bazelor din centrul Mali, care au spus ei au ucis un soldat şi rănit 15.

Kati a fost locul revoltelor din 2012 şi 2020 care au condus la lovituri de stat de succes, dar rezidenţii taberei au declarat pentru Reuters că soldaţii nu păreau să se lupte între ei de data aceasta.

Junta din Mali a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în august 2020. Ea a organizat un al doilea puci în 2021 pentru a forţa plecarea unui preşedinte interimar civil care era în dezacord cu colonelul Goita.

Guvernul de tranziţie al lui Goita s-a confruntat în mod repetat cu ţările vecine şi puterile internaţionale în legătură cu întârzierea alegerilor, presupuse abuzuri ale armatei şi cooperarea cu mercenari ruşi în lupta împotriva insurgenţei islamiste.

În ciuda angajamentului când a venit la putere de a elimina insurecţia, junta nu a fost în măsură să împiedice insurgenţii să-şi extindă operaţiunile spre sud.

Citește și : A cincea execuţie pentru trafic de droguri în Singapore

Săptămâna trecută, bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au ucis şase persoane la un punct de control la doar 70 km est de Bamako.

Singurul atac major ce a lovit Bamako a avut loc în 2015, când militanţii legaţi de Al Qaida au ucis 20 de persoane într-un hotel de lux.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Unitatea 8200, arma secretă a Israelului împotriva teroriștilor. Cum reușește armata să lovească atât de precis

Unitatea 8200, arma secretă a Israelului împotriva teroriștilor. Cum reușește armata să lovească atât de precis De-a lungul acestui an, forțele aeriene israeliene par să...

Maia Sandu, la Nisporeni și Călărași: Să decidem împreună pe 20 octombrie ce e bine pentru țara noastră

Maia Sandu, la Nisporeni și Călărași: Să decidem împreună pe 20 octombrie ce e bine pentru țara noastră Președintele Maia Sandu a efectuat o vizită...

UE vrea să înființeze centre de detenție în țările vecine care doresc să adere la blocul comunitar, precum Serbia, Albania și Moldova

UE vrea să înființeze centre de detenție în țările vecine care doresc să adere la blocul comunitar, precum Serbia, Albania și Moldova Un summit la...

Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 2,94 mln. lei

Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 2,94 mln. lei În rezultatul controalelor ulterioare finalizate în perioada 23 septembrie - 4...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.