Militanţi pentru climă au ocupat mine de cărbune din estul Germaniei

Publicat:

Militanţi pentru climă au ocupat sâmbătă mine de cărbune în bazinul Lusace din estul Germaniei, fiind evacuaţi apoi de poliţie fără incidente majore, o nouă manifestare de ”nesupunere civică” a mişcărilor ecologiste care cer măsuri de combatere a schimbărilor climatice, relatează France Presse, scrie agerpres.

Una dintre aceste mişcări, denumită ”Ende Gelande” (expresie ce se poate traduce prin ”capăt de drum”) susţine că aproximativ 4.000 de persoane au participat la acţiunea din acel bazin carbonifer, ceea ce este ”un adevărat succes”.


Citește și : Toate corpurile migranţilor găsiţi în ‘camionul morții’ din Essex au fost repatriate în Vietnam

Manifestanţii au blocat mai întâi şinele de cale ferată ale minei Janschwalde, iar alţii au pătruns în mina Welzow Sud.

Printre mişcările ecologiste care au susţinut operaţiunea se numără şi ‘Fridays for future’, care a organizat propria sa manifestaţie în faţa unei centrale electrice din regiune, noi manifestanţii fiind programate să se desfăşoare duminică în Germania.

Militanţii ecologişti critică planul de combatere a schimbărilor climatice pe care guvernul de la Berlin l-a prezentat în septembrie. Acest program, rezultat în urma unui compromis în coaliţia guvernamentală formată din creştin-democraţi şi social-democraţi, prevede o renunţare completă la cărbune începând din anul 2038, orizont de timp considerat prea îndepărtat de militanţii pentru mediu, care nu cred că astfel Germania îşi va atinge obiectivele de reducere a emisiilor poluante pentru anul 2030, mai ales că nu le-a atins nici pe cele pentru anul 2020.

Citește și : Papa Francisc: ‘Adulţii au de învăţat de la copii în tot ceea ce priveşte protecţia naturii’

Din minele regiunii Lusace se extrag anual peste 20 de milioane de tone de lignit, un tip de cărbune responsabil pentru emisii considerabile de gaze cu efect de seră. Însă industria minieră este crucială pentru economia acestei regiuni din fosta Republică Democrată Germană (RDG).

Pe de altă parte, decizia luată de autorităţile germane în anul 2011, după dezastrul de Fukushima, de a renunţa până în anul 2022 la energia nucleară a sporit dependenţa faţă de exploatarea cărbunelui.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.