X

Militantul şi jurnalistul iranian Keyvan Samimi, aflat în detenţie din decembrie 2020, a fost eliberat

Militantul şi jurnalistul iranian Keyvan Samimi, aflat în detenţie din decembrie 2020, a fost eliberat, a anunţat duminică cotidianul reformator Shargh, informează AFP, potrivit agerpres.  

În vârstă de 73 de ani, Samimi fusese condamnat la trei ani de închisoare “pentru complot împotriva securităţii naţionale”.

Citește și : Zelenski, în urările sale de Anul Nou: Anul 2023 va fi anul ‘victoriei’ în războiul împotriva Rusiei

El a fost eliberat din închisoarea Semnan, situată la peste 200 de kilometru est de Teheran, a scris cotidianul, fără a preciza data eliberării lui.

Jurnalistul fusese autorizat în februarie 2022 să se întoarcă acasă din cauza unor probleme de sănătate, însă a fost trimis din nou la închisoare în luna mai, fiind acuzat că a desfăşurat activităţi împotriva securităţii naţionale cât timp a fost în libertate provizorie, informase la acea dată agenţia de presă Mehr.

În decembrie, el a publicat din închisoare un mesaj de susţinere a mişcării de contestare din Iran, declanşată după moartea pe 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, decedată după ce fusese arestată de poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar strict din Iran.

Citește și : Joe Biden salută ‘devoţiunea faţă de biserică’ şi ‘generozitatea’ Papei emerit Benedict al XVI-lea

 

Samimi fusese închis de mai multe ori înainte şi după Revoluţia islamică din 1979.

Tags: inchisoareKeyvan SamimiSemnanSharghteheran
Categorii: Sinteze