X

Militari chinezi au defilat pentru prima oară la Minsk, în Belarus

Militari din armata chineză au defilat marţi – pentru prima oară – la Minsk, în Belarus, într-o paradă marcând sărbătoarea independenţei acestei foste republici sovietice aflate la porţile UE, un semn al unei apropieri între aceste două ţări în ultimii ani, relatează AFP, potrivit news.ro .

Contingentul chinez a defilat, în centrul capitalei belaruse, alături de armament fabricat în comun de către cele două ţări precum vehicule blindate de tip “Bogatyr” şi “Drakon” şi sistemul de lansare de rachete de tip “Polonez”.

Citește și : Frontierele externe ale UE nu vor fi complet apărate decât dacă centrele de primire a migranţilor vot fi în afara blocului comunitar (Szijjarto)

”Dezvoltăm cooperarea cu China, partenerul nostru strategic. Purtăm de asemenea un dialog cu ţările occidentale pe baza respectului reciproc”, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

În total, 4.000 de militari şi 225 de vehicule au luat parte la această paradă miltară anuală, care marchează eliberarea Minskului de ocupaţia germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi 25 de aeronave – inclusiv patru elicoptere pilotate de un echipaj rus.

Belarusul – foarte apropiat şi dependent de Rusia – a căutat să-şi diversifice relaţiile în ultimii ani, mai ales după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014, văzută cu îngrijorare la Minsk.

Citește și : Viitoarea relaţie între UE şi Marea Britanie are nevoie de claritate în ‘fiecare aspect’ al său (Mark Rutte)

Beijingul a investit masiv, în ultimii ani, în Belarus, un aliat apropiat tradiţional al vecinului său rus, acordându-i împrumuturi în valoare de miliarde de dolari în domeniul infrastructurii, ocazie cu care şi-a implantat întreprinderi în această ţară.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusmilitariminskUE
Categorii: Diaspora