Ministerul Apărării va putea iniția testarea cu utilizarea poligrafului

Ministerului Apărării i se va acorda dreptul de inițiere a testării cu utilizarea poligrafului a persoanelor care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Ministerului Apărării, în timpul efectuării controlului periodic ori selectiv al activității de serviciu. Prevederea se conține într-un proiect supus consultărilor publice, transmite IPN.


În proiect se menționează că, în mai multe state, militarii și personalul din domeniul apărării care au acces la informații de serviciu sensibile sau atribuite la secret de stat pot fi supuși testului la detectorul comportamentului simulat (poligraf) pentru a asigura că nu sunt implicați în activități care ar putea compromite securitatea națională.

Citește și: Locuri bugetare pentru aproape o mie de tineri din regiunea transnistreană

Concomitent, testul la detectorul comportamentului simulat (poligraf) ar putea fi folosit pentru a evalua integritatea și onestitatea militarilor în timpul cercetărilor/anchetelor de serviciu. Acest lucru, se menționează în proiect, va ajuta la identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc pentru instituția de apărare, prin transmiterea neautorizată a informațiilor departamentale discrete.

„În acest sens, având în vedere specificul serviciului militar, ministerul va putea iniția și efectua testarea propriu-zisă cu utilizarea poligrafului. Testarea urmând a fi efectuată de către un specialist atestat, în conformitate cu prevederile cadrului normativ în domeniu”, se arată în proiect.

Adițional,  prin respectivul proiect se propune excluderea arestului în calitate de sancțiune disciplinară aplicabilă militarilor în termen și pentru efectivul de soldați și sergenți prin contract, iar comandantului general al Inspectoratului General de Carabinieri i se va acorda dreptul deplin de a aplica sancțiuni disciplinare personalului din subordine. „Comandantul general al Inspectoratului General de Carabinieri, reieșind din statutul și împuternicirile sale, este conducătorul structurii militare, al cărui drept de a aplica sancțiuni disciplinare urmează a fi aplicat în volum deplin”, se arată în proiect.

Proiectul este supus consultărilor publice până pe 29 iulie.