Ministerul bulgar al Afacerilor Externe condamnă marșul susţinătorilor extremei-drepte

Publicat:

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a condamnat duminică un marş la care au luat parte sute de susţinători ai extremei-drepte în onoarea unui general bulgar ce a condus o organizaţie pronazistă în anii 1930 şi 1940, relatează Reuters.

Procesiunea cu torţe de două a avut loc în capitala Sofia sâmbătă seară, în ciuda apelurilor lansate de cele mai mari partide bulgare, ambasada SUA şi mai multe organizaţii evreieşti de a fi anulată, conform agerpres.


“Această manifestaţie de intoleranţă autentică faţă de alţii a avut loc la mai puţin de o lună după ce toată lumea a adus un omagiu victimelor Holocaustului”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Citește și : Iran : 66 de persoane au murit în urma prabușirii unui avion de linie

Ministerul de Externe de la Sofia adaugă că orice act ce glorifică ideologia nazistă este “absolut inacceptabil”.

“Acesta trebuie să fie un semnal clar pentru noi ca societate şi ca europeni care nu au uitat suferinţele provocate de Al Doilea Război Mondial că nu este suficient doar să ne amintim evenimentele tragice”, notează ministerul.

Susţinători ai extremei-drepte, care se autointitulează naţionalişti bulgari, alături de grupuri neonaziste şi antisemite din mai multe ţări europene au manifestat în memoria generalului Hristo Lukov, un lider al Uniunii pronaziste a legiunilor bulgare în anii 1930 şi 1940.

Criticii afirmă că procesiunea va umbri eforturile guvernului de a prezenta statul balcanic ex-comunist, care s-a alăturat UE în 2007, ca o ţară progresistă promovând o atitudine antidiscriminatorie într-un moment când Bulgaria deţine preşedinţia rotativă a blocului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.