X

Ministerul de Externe al Suediei l-a convocat pe ambasadorul Chinei după condamnarea editorului Gui Minhai

Ministerul Afacerilor Externe al Suediei a anunţat marţi că l-a convocat pe ambasadorul chinez după condamnarea în China a editorului chinezo-suedez Gui Minhai, acuzat că a difuzat “informaţii clasate”, informează AFP, potrivit agerpres.

“Am luat cunoştinţă de informaţiile cu privire la decizia faţă de Gui Minhai şi am cerut confirmarea de la autorităţile chineze. În acest sens, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul chinez”, a anunţat Johan Ndisi, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Citește și : CE va discuta cu statele UE despre eventuale controale la frontiere din cauza coronavirusului

“Am reiterat cererile noastre ca Gui Minhai să fie eliberat şi ca noi să avem de asemenea acces consular” la Gui, a continuat Ndisi, fără a dezvălui conţinutul exact al discuţiilor.

Mai devreme în timpul zilei, şefa diplomaţiei suedeze i-a cerut Beijingului să-l elibereze pe Gui Minhai, condamnat cu o zi înainte la zece ani de închisoare.

Atât librar cât şi editor, Gui Minhai, 55 de ani, publica la Hong Kong cărţi senzaţionaliste despre viaţa privată a liderilor chinezi, interzise în China continentală.

Gui a fost condamnat luni de către Tribunalul Intermediar al Poporului din Ningbo. Bărbatul de 55 de ani va fi privat de drepturile politice timp de cinci ani, a declarat instanţa.

Gui a pledat vinovat şi nu va face apel la sentinţă, potrivit instanţei.

Justiţia chineză a susţinut de asemenea că editorul a cerut în 2018 să-şi recapete cetăţenia chineză. Or, China nu recunoaşte dubla cetăţenie.

Citește și : Catalonia a confirmat primul caz de coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe al Suediei a declarat în acest sens marţi pentru AFP că cetăţenia ţării scandinave “nu poate fi abandonată decât după o examinare şi o decizie” luată de o agenţie guvernamentală. “Gui Minhai este cetăţean suedez”, a insistat ministerul suedez.

În noiembrie anul trecut, Suedia i-a acordat lui Gui prestigiosul Premiu Tucholsky, destinat scriitorilor persecutaţi, ameninţaţi sau exilaţi.

Tags: ChinaGui Minhaihong konginchisoareNingbo
Categorii: Diaspora