X

Ministerul de Externe al Ucrainei reacţionează la declaraţiile unui înalt responsabil ungar, care a catalogat Legea educaţiei drept ‘semifascistă’

Ministerul de Externe al Ucrainei consideră inadmisibile declaraţiile făcute de un înalt oficial de la Budapesta cu privire la Legea educaţiei ucraineană, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei Kievului, postat vineri pe site-ul instituţiei şi citat de Ukrainska Pravda şi Capital.ua, scrie Agerpres.

‘În prezent, Ucraina are un guvern care încalcă drepturile minorităţilor’ şi care a ‘adoptat o Lege a educaţiei semifascistă’, a declarat anterior şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, răspunzând la o întrebare despre apropiatele alegeri (prezidenţiale) din Ucraina, preconizate să aibă loc la 31 martie.

Citește și : Un înalt oficial european cere opoziţiei din Muntenegru să pună capăt boicotului parlamentar

În acelaşi timp, oficialul ungar şi-a exprimat speranţa că autorităţile de la Budapesta vor putea să colaboreze cu noua conducere de la Kiev, întrucât ‘ nu a găsit un limbaj comun cu actuala administraţie’ ucraineană, conform Capital.ua.

‘Adoptată în conformitate cu legislaţia internă şi obligaţiile noastre internaţionale, Legea educaţiei în Ucraina a trecut examenul Comisiei de la Veneţia. Recomandările acesteia sunt în curs de implementare. Considerăm că este inacceptabil de a ni se cere în continuare modificarea respectivei legi, la fel şi manipularea cu astfel de epitete ca “lege semifascistă’ sau cu fapte privind conţinutul său’, potrivit MAE ucrainean.

Diplomaţia Kievului mai adaugă că, în Ucraina, ‘nici guvernul, nici societatea nu au sentimente antiungureşti şi sunt deschise dialogului cu Ungaria’.

Relaţiile Ucrainei cu Ungaria s-au deteriorat după ce în septembrie 2017 preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat noua Lege a educaţiei care extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face din 2020 exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi în şcoli primare.

Citește și : China se opune unei intrări cu forţa a ‘pretinsului ajutor umanitar’ american în Venezuela

Indignarea comunităţii maghiare din Ucraina a fost provocată şi de decizia Curţii Constituţionale a Ucrainei de a recunoaşte drept ‘neconstituţională’ Legea privind politica lingvistică din 2012, care prevedea dreptul de utilizare a limbilor regionale în zone cu o populaţie minoritară mai mare de 10%. Atât Legea educaţiei, cât şi anularea legii din 2012 cunoscută şi ca legea “Kivalov-Kolesnicenko” au afectat toate minorităţile din Ucraina, inclusiv cea română, conform observatorilor.

Tags: budapestaGergely GulyaskievlegePetro PoroşenkoucrainaUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora