X

Ministerul de Interne al Georgiei califică drept ‘acţiune ilegală’ recentul protest din faţa Parlamentului

Protestul paşnic organizat la sfârşitul săptămânii trecute lângă clădirea Parlamentului georgian s-a transformat într-o “acţiune ilegală”, a subliniat luni Ministerul de Interne al Georgiei, informează dpa, potrivit agerpres.

Protestatarii au blocat intrările în clădirea Parlamentului aflată în capitala Tbilisi, după ce o promisă reformă electorală menită să asigure o reprezentare politică proporţională a eşuat la vot.

Citește și : Peste 1.350 de migranţi au ajuns în Grecia weekendul trecut

“Protestul paşnic, care a început pe Bulevardul Rustaveli din faţa clădirii Parlamentului, s-a transformat mai târziu într-o acţiune ilegală”, susţine ministerul într-un comunicat. În text se precizează că perturbarea activităţii parlamentare constituie o încălcare a legislaţiei georgiene.

Peste 20.000 de protestatari s-au adunat duminică în capitala georgiană Tbilisi pentru cea mai mare manifestaţie a opoziţiei din ultimii ani. Aceştia cereau desfiinţarea sistemului mixt de vot şi introducerea votului proporţional pentru următoarele alegeri legislative din octombrie 2020, o promisiune a puternicului oligarh Bidzina Ivanişvili al cărui partid Visul Georgian este la putere. În ciuda majorităţii zdrobitoare a Visului Georgian în Parlament, partidul a respins această reformă.

Ivanişvili a făcut această promisiune în iunie, când s-a confruntat deja cu un val de proteste declanşate de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în timp ce între cele două ţări a avut loc un scurt război în 2008.

Citește și : China nu va sta ‘cu mâinile-n sân’ dacă situaţia din Hong Kong devine INCONTROLABILĂ

Kaha Kaladze, unul dintre liderii partidului Visul Georgian, care domină actuala legislatură, acuză partidul Mişcarea Naţională de ultimul protest şi a atenţionat în legătură cu represalii. “Dacă procesul distructiv va continua, autorităţile vor avea un răspuns corespunzător”, a atenţionat Kaladze, în comentarii transmise de postul georgian First Channel.

Tags: Kaha KaladzeparlamentprotestTbilisiVisul Georgian
Categorii: Diaspora