Ministerul Digitalizării anunță propunerile pe care le are în contextul elaborării bugetului pentru 2024

Publicat:

În următorul an, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării se va concentra pe susținerea agenților economice și promovarea exporturilor. Despre acest lucru se notează într-un comunicat, publicat după audierile publice organizate în Comisia economie, buget și finanțe cu privire la bugetul pentru anul 2024 al acestui minister.

În cadrul discuțiilor au participat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, precum și reprezentanții instituției, care au prezentat propunerile pe care le au în contextul elaborării bugetului.


Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

Astfel, pentru anul viitor, ministerul și-a setat mai multe obiective, printre care intensificarea cooperării economice internaționale, îmbunătățirea mediului de afaceri, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, creșterea competitivității sectorului real al economiei, dezvoltarea digitalizării și altele.

Drept urmare, pentru anul 2023, instituția planifică un buget de aproximativ 400 de milioane de lei. Jumătate din această sumă este destinată pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, prin finanțarea programelor pentru agenții economici, implementate prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Totodată, 107 milioane de lei sunt destinate pentru promovarea exportului și asigurarea unui mediu economic favorabil pentru atragerea investițiilor.

Alți 30 de milioane de lei sunt planificați pentru implementarea Programului-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale. Scopul acestuia este de a simplifica procesul de inițiere a unei afaceri de producere.

Se menționează că în diferite regiuni din R. Moldova vor fi create zone cu toată infrastructura necesară pentru asta. Pe terenurile ce aparțin autorităților publice locale, statul își asumă să asigure sistemele de apă, canalizare, electricitate, stație de epurare etc. În rezultat, agenții economici vor putea să se conecteze la toate aceste sisteme de infrastructură și să înceapă activitatea de producere.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Discuțiile au vizat și sectorul digitalizării. 15 milioane de lei vor fi alocate pentru crearea unei agenții de securitate cibernetică. Totodată, autoritățile își propun ca, în 2024, 75 % dintre serviciile publice pentru antreprenori să fie prestate digital, iar, în cazul celor destinate cetățenilor, ponderea să ajungă la 35 %.

De menționat că membrii Comisiei economie, buget și finanțe planifică audieri publice privind bugetul pentru 2024 cu mai multe ministere, iar propunerile vor fi luate în considerare la examinarea și adoptarea bugetului pentru anul viitor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.