Ministerul Educației: „Mai multe școli din țară vor fi renovate în acest an”

Publicat:

Ministerul Educației: „Mai multe școli din țară vor fi renovate în acest an”

Părinții care au copii în școli cu mai puțin de 50 de elevi, ar putea primi alocații lunare în sumă de până la 50 de euro, pentru a asigura transportul copilului către o instituție de învățământ din apropiere, potrivit Ministerului Educației. Cei mai mulți părinți salută această propunere, afirmând că vor reuși să le ofere copiilor condiții mai bune de studii. Pe de altă parte, directorii afirmă că prin această inițiativă, școlile mici ar putea rămâne fără elevi și ulterior închise, scrie radiomoldova.md.

În acest an, Ministerul Educației și Cercetării își propune să asigure accesul copiilor din mediile defavorizate la o educație calitativă și să crească ponderea elevilor care ating nivelul minim de competență la examenele PISA, potrivit ministrului de resort Dan Perciun. Potrivit oficialului, pentru realizarea acestui obiectiv, Guvernul va oferi o alocație lunară de până la 50 de euro pentru părinții elevilor care vor fi transferați din școli mai mici la instituții de învățământ mai mari din apropiere. De asemena, Dan Perciun a precizat că, în acest sens, vor fi procurate și distribuite în raioane 70 de autobuze noi.


Citește și Mii de părinți solicită grupe cu program prelungit în școlile primare

„Noi o să oferim părinților posibilitatea dacă vor să meargă la o școală mai bună din apropiere, această decizie aparținând exclusiv părinților. Ceea ce face ministerul este să creeze anumite stimulente. Ministerul nu gestionează rețeaua școlară din Republica Moldova. De unde vom investi în această rețea de școli-model? O parte de resurse va veni de la bugetul de stat, prin proiectul Băncii Mondiale”.

Școala primară din satul Codreni, raionul Cimișlia, are doar 20 de elevi, iar o asemenea inițiativă ar duce la închiderea acesteia, lăsând fără lucru profesorii din localitate, afirmă directoarea instituției, Alexandra Tataru.

„N-o să poată să reziste, va fi închisă, dacă părinții o să aibă posibilitate și o să le fie asigurat transport gratuit. Școlile mici greu supraviețuiesc. Mereu se confruntă cu deficit de buget, nu-și pot acoperi cheltuielile. Ministerul optează pentru închiderea școlilor mici. Eu nu sunt de acord pentru că un sat fără școală este practic un sat mort. De aceea, ar trebui să fie susținute școlile mici”.

Pe de altă parte, cei mai mulți părinți salută această inițiativă fiind un sprijin financiar important din partea statului, în condițiile în care copiii unora, deja zilnic fac naveta către o școală din apropiere.

„La noi școala e de 9 clase. Lasă să fie. Sunt sate, ca Sărata Nouă. Acolo, într-adevăr sunt copii puțin și mulți se duc și învață la Leova”.

„Dacă alți părinți n-o să poată s-i dea în alte parte, pentru ei va fi mai dificil. Este binevenit, numai să fie în realitate”;

„Pe de o parte, e bine că părinții nu vor mai achita transportul public. Pe de altă parte, ce facem cu școlile mici? Lasă ministerul să investească în ele”.

Precizăm că, în luna decembrie, audiat în Parlament, ministrul Educației susținea că închiderea școlilor nu ține de competența ministerului, deoarece instituțiile de învățământ se află în gestiunea administrației publice locale. Amintim că, în Republica Moldova sunt peste 100 de școli unde învață mai puțin de 50 de copii și peste 300 în care își facă studiile mai puțin de 100 de elevi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău Peste 1,6 milioane de pasageri au folosit, în prima jumătate a acestui an, Aeroportul Internaţional...

Circulația transportului de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, interzisă în zilele cu temperaturi caniculare

Circulația transportului de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, interzisă în zilele cu temperaturi caniculare Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj este interzisă...

Contracte directe între apartamente și operatorii de alimentare centralizată cu energie termică

Contracte directe între apartamente și operatorii de alimentare centralizată cu energie termică Locuințele care vor fi construite în localitățile cu sistem de alimentare centralizată cu...

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.