X

Ministerul Energiei a solicitat companiei Gazprom condițiile pentru livrările de gaz în Transnistria

Ministerul Energiei a solicitat companiei Gazprom condițiile pentru livrările de gaz în Transnistria

Ministerul Energiei din Republica Moldova a solicitat companiei Gazprom condițiile pentru livrările de gaz natural în regiunea Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2025, când va expira contractul actual pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Această declarație a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în timpul unei vizite oficiale la Chișinău.

Parlicov a subliniat că Moldova este pregătită pentru orice scenariu, menționând că „regiunea Transnistria, care depinde în continuare de gazul rusesc, nu va rămâne fără această resursă energetică, în ciuda deciziei de la Kiev” de a nu prelungi contractul de tranzit cu Gazprom după expirarea acestuia pe 1 ianuarie 2025.

Reprezentanții Ministerului Energiei au confirmat pentru TeleRadio-Moldova că au trimis o solicitare către Gazprom cu privire la condițiile de livrare a gazului în Transnistria, dar până în prezent nu au primit un răspuns.

În contextul rezervelor de gaz natural deținute de Moldova în Ucraina, ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, a asigurat că aceste rezerve sunt „în siguranță și pot fi accesate în orice moment,” oferind astfel o garanție suplimentară pentru securitatea energetică a Moldovei.

Tags: gazpromTransnistria
Categorii: SocialȘtirile zilei