X

Ministerul Mediului a intrat în colimatorul Curţii de Conturi

Ministerul Mediului a intrat în colimatorul Curţii de Conturi

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a examinat, la data de 19 iunie curent, Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului încheiate la 31 decembrie 2023.

În subordinea ministerului sunt 9 instituții care în anul 2023  au gestionat  resurse în valoare de 514,2 mil. lei, cheltuieli în valoare de 462,8 mil. lei, și, a administrat patrimoniul în valoare totală de 1 mld. 756,1 mil. lei.

Citeşte şi: Parlamentul olandez a votat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova – Stiripesurse.md

În cadrul ședinței au fost prezentate principalele observații, care au stat la baza emiterii opiniei de audit cu rezerve:

Cu referire la alte aspecte care nu au influențat opinia de audit, Curtea de Conturi a atenționat asupra lipsei unor politici de evidență contabilă privitor la modul de evaluare a vegetației forestiere (copaci, păduri, arbuști, etc.) care fac parte din  bunuri proprietate publică.

Ministerul Mediului a intrat în colimatorul Curţii de Conturi

Conform bunelor practici, la zi, unele țări estimează valoarea vegetației prin prisma volumului masei lemnoase posibil de colectat din pădurile gestionare. Aplicând aceste practici, luând ca baza de calcul datele din Amenajamentele silvice ale Întreprinderilor de stat silvice, care se emit pentru 10 ani, se denotă că la data aprobării Amenajamentelor silvice volumul masei lemnoase posibil de colectat a constituit 39,6 mil. m3, pe parcursul perioadei active a fost colectat un volum de masă lemnoasă de 3,3 mil. m3, la situația din 31.12.2023, soldul fondului de masă lemnoasă nerecoltat constituind 36,9 mii m3. Aplicând prețul minim de vânzare a lemnelor de foc, stabilit în Cataloagele de prețuri aprobate de întreprinderile de stat silvice, valoarea minimă a vegetației (copaci, păduri, arbuști, etc.) ar fi constituit minim 27,7 mld. lei.

De asemenea, auditul a scos în evidență că Ministerul Mediului a clasificat eronat 22 de construcții cu destinație specială cu suprafața totală de 7,5 mii m² atribuindu-le neregulamentar la grupa de conturi „Clădiri”. În rezultat, soldul gupei de conturi „Clădiri” a fost supraevaluat cu 3,6 mil. lei, iar soldul gupei de conturi „Construcții speciale” subevaluat cu aceiași sumă.

La fel, a fost constatat că, Agenția „Moldsilva” ține în evidența contabilă un apartament de serviciu, care a fost privatizat încă în anul 1995, în baza Contractului de vânzare contra bonurilor patrimoniale de către o persoană fizică.

Ministerul Mediului a intrat în colimatorul Curţii de Conturi

Auditul a constatat că Agenția „Apele Moldovei” nu a evaluat și nu a contabilizat 12 bunuri imobile cu suprafața de 562,3 m2, raportându-le la valoarea „zero”.

Pentru menținerea digurilor în stare satisfăcătoare, conform cerințelor tehnice pentru acestea, în anul 2023, Agenția „Apele Moldovei” a recepționat lucrări de reparație în sumă de 70,6 mil. lei. În totalul lucrărilor efectuate, 389,8 mii lei reprezintă volumul de lucrări de defrișare a copacilor. Conform probelor obținute de la agenții economici, doar un agent economic a putut confirma volumul de masă lemnoasă obținut ca urmare a defrișărilor, fiind tăiați 691 copaci și obținut un volum de masă lemnoasă de 324 m³, care a fost predat unei primării fără documente confirmative.

Pe parcursul misiunii de audit au fost constatate carențe cu referire la administrarea și gestionarea patrimoniului:

Pe parcursul mai multor ani nu au fost implementate prevederile Hotărârii Guvernului nr.760/2020, conform căreia urmau să fie lichidate 5 întreprinderi de stat, fondator al cărora este Agenția Proprietăți Publice, iar barajele, digurile de protecție contra inundațiilor și căile de acces din gestiunea întreprinderilor supuse lichidării urmau să fie transmise de la Agenția Proprietăți Publice către Agenția „Apele Moldovei”. Actualmente, ambele prevederi nu au fost realizate.

Ministerul Mediului a intrat în colimatorul Curţii de Conturi

În cadrul verificărilor îndeplinirii lucrărilor de reparație a digurilor de protecție contra inundațiilor, de către 2 operatori economici nu au fost justificate documentar, lucrările de 3,9 mil.lei „Semănarea gazonului pe suprafețe orizontale sau in panta sub 30%” și „Udarea suprafețelor cu furtunul de la cisterna” .

De asemenea, s-a menționat că, Agenția „Moldsilva”, pe parcursul mai multor ani, nu a întreprins măsuri pentru recuperarea creanțelor pentru plățile pentru arenda terenurilor fondului forestier, acestea la situația din 31.12.2023 constituind 11,1 mil. lei, dintre care 4,9 mil. lei sau 44,1% reprezintă creanțe istorice cu risc sporit de nerecuperare a acestora.

Pe parcursul misiunii de audit, Ministerul Mediului a remediat unele neconformități atestate, dar care nu au avut efect asupra rapoartelor financiare consolidate încheiate la 31 decembrie 2023.

Tags: Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM)Ministerul Mediului
Știrile zilei