X

Ministerul olandez al Apărării a solicitat procuraturii să examineze informaţiile în sensul că militari olandezi ar fi ucis civili în Afganistan

Ministerul olandez al Apărării a anunţat miercuri că a solicitat procuraturii să examineze informaţiile conform cărora militari olandezi au deschis focul şi ar fi ucis civili în provincia afgană Uruzgan, în 2007, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul ministerului vine după ce un veteran olandez a relatat că i s-a ordonat să tragă cu artilerie grea asupra unor case din districtul Chora, superiorii săi bănuind că acolo s-ar afla talibani.

Citește și : Marocul a semnat cu Israelul declaraţia de relaţii diplomatice

Veteranul citat a menţionat, într-un interviu în publicaţia olandeză Trow, că acţiunea respectivă a avut la bază doar comunicaţii radio interceptate şi că cei asupra cărora s-a tras în timpul atacului nu au ripostat.

Or, acest lucru pare a fi o încălcare a regulilor angajării militare olandeze în Afganistan, conform cărora se poate recurge la forţă doar pentru autoapărare.

Ministerul olandez al Apărării a asigurat într-un comunicat că tratează cu maximă seriozitate aceste informaţii şi analizează toate incidente violente cunoscute petrecute în Uruzgan în acea perioadă.

Citește și : Fiul unor imigranţi mexicani va prelua locul lăsat liber de Kamala Harris în Senatul american

Luna trecută, un raport publicat în Australia a conchis că forţele speciale australiene au ucis 39 de prizonieri şi civili neînarmaţi în Afganistan, aminteşte Reuters.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat în noiembrie că nu are informaţii ca soldaţii olandezi să fi comis astfel de crime, însă Ministerul Apărării a lansat o anchetă similară celei din Australia pentru a verifica aceste aspecte.

Tags: australiaChoraTrowUruzgan
Categorii: Diaspora