Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să evite călătoriile în Africa: 500 de decese în 2024 din cauza epidemiei de mpox

Publicat:

Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să evite călătoriile în Africa: 500 de decese în 2024 din cauza epidemiei de mpox

Cetățenii R. Moldova sunt îndemnați să evite călătoriile pe continentul african dacă acestea nu prezintă o urgență. Atenționarea vinde de la Ministerul Sănătății odată ce epidemia de variola maimuței a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății drept urgență de sănătate de interes global. La fel, în caz că apar simptome suspecte, populația este îndemnată să solicite ajutor medial.

În R. Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variola maimuței raportate la nivel mondial, în conformitate cu recomandările OMS și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, potrivit agora.md.


Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Ministerul Sănătății precizează că în 2024, în Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu variola maimuței. Însă anterior, în 2022, țara noastră au fost raportate două cazuri, ambele fiind de import. La fel, precizăm că nici în România nu au fost confirmate cazuri.

De altă parte, există o epidemie de variola maimuței în Republica Democrată Congo, unde cazurile sunt în creștere. O tulpină foarte virulentă a virusului s-a extins în Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, țări neafectate anterior. În total, de la începutul acestui an, peste 17 mii de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa.

În regiunea europeană, în ultimele trei luni, au fost înregistrate 349 de cazuri, 100 dintre ele fiind raportate în ultimele patru săptămâni.

Ce este variola maimuței și cum se tratează

Variola maimuței este o boală virală cauzată de virusul monkeypox (MPXV), specifică pentru zonele cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest. De obicei, virusul are rezervoare printre maimuțe, dar uneori se poate produce transmiterea de la animal la om.

Virusul se transmite de la o persoană la alta prin contact apropiat, inclusiv sexual. Perioada de incubație variază 5 – 21 de zile, mai frecvent 6-13 zile.

Simptomele variolei maimuței sunt erupțiile cutanate dureroase, ganglionii limfatici măriți și febra.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Nu există tratament specific pentru variola maimuței. Tratamentul este în principal simptomatic și de suport, incluzând prevenirea și tratamentul infecțiilor bacteriene secundare.

Pentru a preveni infecția cu variola maimuței este necesară izolarea persoanelor infectate, evitarea contactului cu orice material, cum ar fi lenjeria de pat, care a fost în contact cu o persoană infectată cu virusul monkeypox. La fel, se recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun sau utilizarea unui dezinfectant pe bază de alcool după contactul cu persoane infectate și utilizarea mănușilor atunci când sunt îngrijite persoanele infectate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mars ar putea plăti aproape 30 miliarde de dolari pentru preluarea Kellanova (Reuters)

Mars ar putea plăti aproape 30 miliarde de dolari pentru preluarea Kellanova (Reuters) Producătorul de dulciuri Mars, care deţine mărcile M&M şi Snickers, este aproape...

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat...

Justiţia rusă prelungeşte cu trei luni detenţia provizorie a suspecţilor în atentatul de la Crocus City Hall

Justiţia rusă prelungeşte cu trei luni detenţia provizorie a suspecţilor în atentatul de la Crocus City Hall Un tribunal rus anunţă vineri că a prelungit...

Ucraina trimite ajutoare civililor ruși din regiunea Kursk

Ucraina trimite ajutoare civililor ruși din regiunea Kursk Ucraina a înființat unități de depozitare pentru a păstra și trimite ajutoare civililor ruși din partea ocupată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.