Ministra Justiţiei s-a întâlnit cu judecătorii CSJ

Publicat:

Ministra Justiţiei s-a întâlnit cu judecătorii CSJ

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a avut o întrevedere cu judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ). În cadrul acesteia au fost discutate soluții pentru îmbunătățirea legislației procesuale, menite să accelereze examinarea cauzelor la CSJ, atât în calitate de primă instanță, cât și în cadrul procedurilor de recurs.

Alte puncte de vedere enunțate au ținut de uniformizarea actelor judiciare prin elaborarea modelelor de acte, a ghidurilor, toate având importanță în contextul acțiunilor din documentele de politici (Strategia pentru sectorul justiției, Planul Național de Acțiuni etc) ce vizează în principal standardele de calitate a actelor judecătorești, la care CSJ urmează să contribuie.


Citeşte şi: Italia îşi trimite urşii agresivi în România – Stiripesurse.md

Discuțiile s-au axat și pe necesitățile CSJ, reieșind din noua atribuție privind unificarea practicii judiciare și s-a propus suport tehnic și acțiuni de valorificare a experienței la Înalta Curte de Casație și Justiție din România.

Ministra Justiţiei s-a întâlnit cu judecătorii CSJ

Tempoul cu care sunt examinate dosarele ajunse la CSJ și stadiul în care se află cele depuse până în toamna anului trecut, a fost un alt subiect pus în discuție. Ministra a punctat cele mai recente schimbări legislative, care au ca obiectiv eficientizarea sistemului judiciar, printre care și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind aspecte de procedură în activitatea instanțelor judecătorești. Pe de altă parte, președinta interimară a CSJ, Stela Procopciuc, dar și judecătorii CSJ, au venit cu mai multe propuneri legislative pentru Ministerul Justiție. Acestea vizează inclusiv activitatea instituției.

Veronica Mihailov-Moraru a propus mai multe acțiuni comune pentru implicarea în procesele de elaborare a politicilor pe justiție, participarea la platformele de consultări publice organizate de minister (Consiliul consultativ, Platforma Anticorupție etc), precum și valorificarea resurselor oferite de partenerii de dezvoltare. Efortul se va axa pe extinderea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), crearea unor platforme electronice de comunicare între instanțele judecătorești, asigurarea teleconferințelor și a altor necesități ale CSJ.

Vizita a avut loc în cadrul consultărilor periodice cu instituțiile din sistemul judiciar, având în vedere negocierile de aderare la Uniunea Europeană și Standardele de Calitate pentru Deciziile Judiciare. La finalul întrevederii, ministrei i-a fost prezentat noul muzeu al CSJ, impunător prin păstrarea istoricului și a memoriei instituției supreme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grosu la muzeu. Președintele Parlamentului a fost în vizită la Muzeul Serviciului Vamal

Grosu la muzeu. Președintele Parlamentului a fost în vizită la Muzeul Serviciului Vamal Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, a fost în vizită la Muzeul Serviciului Vamal...

Rusia restricționează accesul în 14 zone de la granița cu Ucraina

Rusia restricționează accesul în 14 zone de la granița cu Ucraina De marți, 23 iunie, în regiunea de sud a Rusiei, Belgorod, se restricționează accesul...

VIDEO – Captură uriaşă de droguri la Cahul. Marfa valorează o avere pe piaţa neagră

Captură uriaşă de droguri la Cahul. Marfa valorează o avere pe piaţa neagră Ofițerii Direcției Antidrog și cei de urmărire penală ai INI, împreună cu...

O bătrână de 99 de ani a dat foc la două balcoane după ce a fumat o țigară

O bătrână de 99 de ani a dat foc la două balcoane după ce a fumat o țigară O bătrână de 99 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.