X

Ministra Justiției vorbeşte despre eliberarea lui Andronachi

Ministra Justiției vorbeşte despre eliberarea lui Andronachi

Un caz neobișnuit! Astfel califică ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, decizia judecătorului de a-l elibera pe fostul deputat Vladimir Andronachi din arest la domiciliu sub garanția personală a patru persoane.

În timpul emisiunii Rezoomat, ministra Justiției a menționat că în istoria Republicii Moldova extrem de rar au fost aplicate garanții persoane pentru eliberarea unei persoane, transmite realitatea.md 

Citeşte şi: CUTREMUR în guvernul ucrainean! Şase miniştri adjuncţi ai apărării au fost DEMIŞI – Stiripesurse.md

„Un caz neobișnuit. Dar asta nu înseamnă că procurorul nu putea să ia o astfel de decizie. Putea. Legea îi permite. Este important să vedem cum judecătorul a ajuns la o astfel de situație reieșind din analiza cauzei, circumstanțelor care să justifice aplicarea unei astfel de garanții. Nu sunt în măsură să comentez acest caz, dar am făcut o cercetare, garanții personale foarte rar au fost aplicate în istoria Republicii Moldova, doar de două-trei ori. Aici procurorii au contestat la Consiliul Superior al Magistraturii, cerând verificarea acțiunilor respective, deja CSM prin intermediul Colegiului disciplinar urmează să dea o apreciere”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în timpul emisiunii „Rezoomat”.

Potrivit șefei de la Justiție, dacă se va constata că judecătorul care a luat o astfel de decizie a comis vreo ilegalitate, acesta va fi sancționat disciplinar.

Ministra Justiției vorbeşte despre eliberarea lui Andronachi

„Conform legislației, avem Inspecția judiciară și Colegiul disciplinar. Inspecția judiciară examinează prima o plângere, sesizare, pe acțiunile unui judecător și verifică dacă în acțiunile judecătorului sunt încălcări de ordin disciplinar și pot fi propuneri de a-l sancționa. Dacă inspectorul ajunge la concluzia că nu sunt elemente de abatere disciplinară, poate înceta cazul. Iar Colegiul disciplinar este organul ierarhic superior care poate răsturna decizia sau o poate menține în vigoare. Conform legii, pot fi aplicate sancțiuni disciplinare, cum ar fi mustrarea”, a mai spus ministra Justiției.

Fostul deputat PDM, Vladimir Andronachi, este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în unul dintre episoadele dosarului „Frauda bancară”.

Tags: Veronica Mihailov-MoraruVladimir Andronachi
Categorii: JustiţieȘtirile zilei