Miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii discută despre situația din Iran și Libia

Publicat:

Miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii au decis să se reunească marţi de urgenţă la Bruxelles pentru a discuta despre situaţia din Libia, unde mareşalul Haftar îşi continuă ofensiva spre Tripoli, precum şi despre dosarul iranian, transmite AFP, potrivit agerpres.

Conform unor surse europene concordante, mai multe reuniuni urmează să aibă loc în cursul după-amiezii la Bruxelles.


Citește și: Scrisoarea americană de retragere din Irak este autentică, dar a fost trimisă din greșeală

O primă întâlnire va avea ca temă criza de securitate din Libia, iar altele, în diverse formate, vor aborda consecinţele asasinării generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid american, pe 3 ianuarie la Bagdad.

Potrivit Foreign Office, ministrul de externe britanic Dominic Raab se va întâlni mai întâi cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, după care li se vor alătura şefii diplomaţiilor italiană şi germană, Luigi Di Maio şi Heiko Maas, pentru o discuţie despre criza libiană.

Miniştrii britanic, francez şi german vor discuta apoi în trei despre asasinarea generalului Soleimani şi consecinţele mai ales asupra dosarului nuclear iranian, a indicat aceeaşi sursă.

Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt cosemnatare ale acordului nuclear din 2015, din care SUA s-au retras din 2018.

Şeful diplomaţiei UE a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe europeni. ‘Dintr-un punct de vedere european, este important ca Iranul să revină în acordul nuclear’, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o poziţie pe care este de aşteptat că miniştrii britanic, francez şi german le vor repeta marţi.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Referitor la Libia, una din principalele ţări de tranzit al migranţilor veniţi din Africa subsahariană, europenii se tem de o accentuare a haosului de securitate născut după căderea dictatorului Muammar Kadhafi în 2011.

Criza a cunoscut o nouă întorsătură odată cu cucerirea oraşului Sirt, luni, de către forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte al estului libian, care îşi propune cucerirea capitalei Tripoli.

‘Ultimele evenimente din Libia indică faptul că o escaladare a violenţelor în jurul Tripoli ar putea fi iminentă’, a avertizat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în contextul în care Turcia a declarat că a început desfăşurarea de militari pentru apărarea guvernului legal din capitala libiană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.