Miniştrii de externe armean şi azer s-au întâlnit la Geneva

Publicat:

Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului s-au întâlnit duminică la Geneva pentru a discuta despre negocierile de pace, în contextul în care recentele ciocniri la frontieră au pus în pericol procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări, transmite AFP, potrivit agerpres.

Întâlnirea dintre ministrul azer de externe Jeihun Bairamov şi omologul său armean Ararat Mirzoian a început la scurt timp după ora locală 19:00 (17:00 GMT) într-un hotel din Geneva, nu departe de sediul ONU. Începutul întâlnirii a fost anunţat de ministerul azer de externe pe Twitter.


Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

În luna septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise de ambele părţi înainte ca un armistiţiu intermediat de SUA să pună capăt celor mai grave ciocniri care au avut loc după războiul din 2020.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două rânduri, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a declarat vineri că ministrul său de externe şi omologul azer al acestuia urmează să se întâlnească la Geneva “pentru a începe discuţii de fond cu privire la textul unui acord de pace”.

Cei doi miniştri de externe s-au întâlnit deja pe 20 septembrie la New York, discuţii purtate sub medierea secretarului de stat american Antony Blinken.

Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

Erevanul a afirmat că trei soldaţi armeni au fost ucişi în confruntări la graniţă săptămâna trecută. Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a provocat aceste confruntări şi a cerut desfăşurarea unei misiuni internaţionale de observare.

Războiul din 2020, care a durat şase săptămâni, s-a soldat cu moartea a peste 6.500 de soldaţi de ambele părţi, iar încetarea focului a fost intermediată de Rusia. Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controla de zeci de ani, iar Moscova a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi pentru a supraveghea acest armistiţiu fragil. În timpul negocierilor sub egida UE de la Bruxelles, în aprilie şi mai, preşedintele azer Ilham Aliyev şi premierul armean Nikol Paşinian au convenit să ducă mai departe discuţiile privind un viitor tratat de pace. Cei doi s-au întâlnit ultima dată la Bruxelles pe 31 august, în cadrul unor discuţii mediate de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Modificări legislative după crima din sect. Rîșcani: Cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea să evite extrădarea din Moldova

Modificări legislative după crima din sect. Rîșcani: Cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea să evite extrădarea din Moldova Cetățenii străini...

Zeci de persoane cad în plasa escrocheriei ‘rudei implicate în accident’

Zeci de persoane cad în plasa escrocheriei 'rudei implicate în accident' O escrocherie, care a lăsat fără bani o mulțime de oameni, se răspândește vertiginos...

Încă o veste bună: Permisele de conducere moldovenești și franceze vor fi recunoscute reciproc

Încă o veste bună: Permisele de conducere moldovenești și franceze vor fi recunoscute reciproc O veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța. Aceștia...

Oficial: Grigore Belostecinic este candidatul PSDE la alegerile prezidențiale

Oficial: Grigore Belostecinic este candidatul PSDE la alegerile prezidențiale Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova și fostul deputat în Parlament, Grigore Belostecinic,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.