X

Miniştrii de externe din UE discută despre sprijinul acordat Ucrainei în faţa agresiunii ruse

Miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană se întrunesc luni, la Luxemburg, în Consiliul Afaceri Externe (CAE) pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în faţa agresiunii ruse, în contextul în care ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a pus recent sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor foste republici sovietice, relatează DPA, potrivit agerpres.

Participanţii la reuniune vor aborda relaţiile UE-China. Ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a scris pe Twitter că se aşteaptă la un răspuns ”puternic şi unit” din partea ţărilor membre ale UE la remarcile diplomatului chinez.

Citeşte şi: Un tun din anii ’70 DOBOARĂ dronele Rusiei în Ucraina – Black News

Intervievat vineri seară la postul francez de informaţii LCI, Lu Shaye a spus ca ţările fostei URSS “nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”. Referitor la peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, el a spus: “Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

De asemenea, miniştrii de externe ai Celor 27 vor aborda problema unui acord în baza căruia Ucraina ar urma să primească 1 milion de obuze de artilerie. Franţa insistă ca toate componentele muniţiei de artilerie să fie achiziţionate de blocul comunitar, întrucât o parte a pachetului de asistenţă ar trebui să vină de la UE.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care va participa la reuniune prin videoconferinţă, a calificat drept frustrante amânările în această privinţă.

Miniştrii de externe europeni vor dezbate şi viitoarele sancţiuni contra Rusiei, după ce au început deja consultările asupra celui de-al 11-lea set de sancţiuni.

La 25 februarie, Consiliul UE a adoptat al zecelea pachet de măsuri restrictive suplimentare contra Rusiei, care înăspresc şi mai mult situaţia pentru guvernul de la Moscova şi pentru cei responsabili de continuarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Blocul comunitar european a impus noi interdicţii privind exportul de tehnologii şi produse industriale critice, cum ar fi produsele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane şi motoarele cu reacţie, precum şi produsele pentru sectorul construcţiilor care pot fi direcţionate către armata Rusiei, precum antenele sau macaralele. Lista entităţilor care sprijină în mod direct complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune a fost extinsă cu alte 96 de entităţi, impunându-le restricţii la export mai aspre. Pentru prima dată, această listă include şapte entităţi iraniene care fabrică vehicule aeriene militare fără pilot, utilizate de armata rusă împotriva Ucrainei, împotriva infrastructurii civile.

Citeşte şi: UE în 2035: Mai mare, mai complicată, mai solidă

Pe de altă parte, este aşteptată adoptarea de sancţiuni împotriva Iranului, pentru campania de reprimare a manifestaţiilor antiguvernamentale.

Pe agenda reuniunii se află şi situaţia din Sudan, unde de peste o săptămână are loc un conflict între două grupări militare rivale. 

Tags: ChinaConsiliul Afaceri Externe (CAE)crimeeaDmitro KulebaLu ShayeLuxemburgparisrusiaucrainauniunea europeana
Categorii: Război in Ucraina