X

Miniştrii de externe din UE se întâlnesc cu omologul chinez

Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc luni cu omologul lor chinez, Wang Yi, pentru a pregăti summitul UE-China din aprilie, transmite DPA, potrivit agerpres.

La Bruxelles este în curs de reevaluare relaţia cu Beijingul, menţionează agenţia citată. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat un document strategic prin care încurajează statele din UE să reconsidere rolurile multiple ale Chinei ca partener concurent economic şi “rival sistemic”; Comisia semnalează preocupări privind practicile economice incorecte şi ameninţările la adresa infrastructurii 5G. Diplomaţi europeni au recunoscut, potrivit DPA, că limbajul “îndrăzneţ” folosit ar putea fi considerat ofensator de partea chineză.

Citește și: Un tânăr din Christchurch, INCULPAT pentru preluarea imaginilor cu atacul terorist

China a reacţionat cerând Uniunii să se concentreze asupra “oportunităţilor” oferite de dezvoltarea economiei chineze.

Sub rezerva anonimatului, o oficialitate de rang înalt de la Bruxelles a afirmat că abordarea “constructivă” diferenţiază UE de cei care sunt pe cale să iasă din sistemul multilateral şi impun tarife punitive. Persoana respectivă nu a menţionat explicit Statele Unite.

DPA apreciază că UE face eforturi pentru unitate şi că unii oficiali sunt îngrijoraţi de tentativele Chinei de a diviza blocul european prin iniţiative bilaterale, cum ar fi investiţiile în cadrul proiectului cunoscut sub numele de Iniţiativa Belt and Road (BRI, Noul Drum al Mătăsii), în care sunt angrenate 11 state din estul Uniunii şi cinci ţări balcanice.

Citește și: Jair Bolsonaro caută la Washington BETONAREA alianței cu Donald Trump

Relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing sunt tensionate şi de preocupările legate de situaţia drepturilor omului în China, în special de acuzaţiile privind detenţia pe scară largă a minorităţilor etnice din provincia chineză Xinjiang din nord-vest.

Programul de luni al lui Wang include un dejun alături de şefii diplomaţiilor europene, cu scopul de a stabili obiective comune pentru summitul UE-China care va avea loc la Bruxelles pe 9 aprilie. Ministrul chinez urmează să răspundă la întrebări în cadrul unei conferinţe comune cu şefa diplomaţiei Uniunii, Federica Mogherini – o practică pe care oficialii chinezi nu o respectă întotdeauna în timpul vizitelor.

Tags: BeijingbruxellesChinacomisia europeanaIniţiativa Belt and Road (BRINoul Drum al Mătăsiisummituniunea europeanaWang Yi
Categorii: Externe