Miniştrii de externe francez şi german îndeamnă Africa să condamne agresiunea rusă în Ucraina

Publicat:

Miniştrii de externe francez şi german au îndemnat vineri ţările africane să condamne agresiunea rusă în Ucraina, insistând totodată asupra deschiderii Uniunii Europene de a-şi intensifica relaţiile cu Uniunea Africană, informează AFP, potrivit agerpres

“Este important să ne amintim (cu privire la războiul din Ucraina – n. r.) că există un agresor şi un agresat şi este important ca toţi să-i spună agresorului că el trebuie să-şi înceteze agresiunea”, a declarat şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna la Addis Abeba.


Citește și : Cine sunt favoriţii la prezidenţialele din Cehia: Un fost prim-ministru, un general şi o economistă

“Avem interese comune, avem aşteptări faţă de prietenii noştri africani şi noi vi le-am împărtăşit”, a adăugat Colonna, la finalul unei conferinţe de presă la sediul Uniunii Africane.

Acelaşi mesaj a fost transmis de omoloaga sa germană Annalena Baerbock. “Pacea în Europa este atacată (…), avem nevoie de voi, avem nevoie de Africa pentru a apăra pacea”, a spus Baerbock.

Mai multe state africane s-au abţinut în martie, în timpul unui vot în cadrul Adunării Generale a ONU asupra unei rezoluţii care cerea ca “Rusia să înceteze imediat să recurgă la forţă împotriva Ucrainei”.

“Vedem efectul acestui război rus brutal peste tot în lume şi mai ales în Cornul Africii”, unde Rusia utilizează cerealele ca armă de război, blocând livrările ucrainene”, a continuat Baerbock.

Cei doi miniştri, care au sosit joi în Etiopia pentru o vizită de două zile, au făcut aceste declaraţii alături de preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat.

“Vrem să intensificăm relaţia dintre UE şi Uniunea Africană”, a mai spus Baerbock, care a amintit de sprijinul acordat de Germania pentru o reformă a Consiliului de Securitate al ONU, care va permite continentului african să aibă în acest for două locuri permanente.

Catherine Colonna a pledat la rândul său pentru “o mai bună integrare a continentului african la guvernarea mondială”, cu o mai bună reprezentare a acestuia în Consiliul de Securitate şi un loc al Uniunii Africane în cadrul G20.

Citește și : Justiţia spaniolă renunţă la principalul capăt de acuzare împotriva lui Puigdemont

Calificând drept o “nedreptate ce trebuie reparată” absenţa Africii din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Moussa Faki Mahamat a salutat “sprijinul” Franţei şi Germaniei. Şi SUA sprijină o asemenea reformă.

După summitul Uniunea Europeană-Uniunea Africană, în urmă cu aproape un an, “vrem să continuăm să construim principiile care au fost aprobate” în vederea întăririi cooperării între cei doi parteneri, a afirmat Colonna.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi

Ambasadorul Rusiei la ONU îl contrazice pe Trump: Războiul din Ucraina nu se poate încheia într-o singură zi Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a...

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina

Rusia revendică distrugerea unor avioane de luptă Su-27 la baza de la Mirogorod în Ucraina Rusia a afirmat marţi că a distrus cinci avioane...

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei ‘păci juste’

Orban îi sugerează lui Zelenski să accepte o încetare a focului; preşedintele ucrainean insistă asupra unei 'păci juste' Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat...

Viktor Orban a ajuns la Kiev

Viktor Orban a ajuns la Kiev Prim-ministrul ungar Viktor Orban efectuează marţi prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în pofida tensiunilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.