Miniştrii de externe rus şi iranian discută despre acordul internaţional privind programul nuclear al Teheranului

Publicat:

Miniştrii de externe ai Rusiei şi Iranului s-au întâlnit miercuri, la Moscova, pentru a discuta despre cele mai recente încercări de a revitaliza acordul internaţional privind programul nuclear iranian, precum şi despre alte subiecte de pe agenda internaţională, relatează DPA, potrivit agerpres.

Serghei Lavrov şi Hossein Amir Abdollahian au abordat dosarul nuclear al Teheranului şi ultimele evoluţii din Siria, Afganistan şi Caucaz, potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.


Citește și : Anunţul privind desfăşurarea de arme nucleare în Belarus este PERICULOS

Convorbirile s-au referit şi la recenta apropiere dintre Iran şi Arabia Saudită, două ţări cu pretenţii de puteri regionale care doresc să reia relaţiile bilaterale după un blocaj de şapte ani.

Iranul s-a angajat în 2015, la Viena, să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite. După ce SUA s-au retras din acest acord în 2018, în timpul mandatului preşedintelui de la acea vreme Donald Trump, Teheranul a încălcat gradual restricţiile impuse de comunitatea internaţională.

Începând din mai 2022, discuţiile în care au fost implicate Rusia şi alte mari puteri nu au înregistrat progrese semnificative.

În faţa sancţiunilor internaţionale, Iranul şi Rusia şi-au extins cooperarea economică şi militară. Potrivit Occidentului, Iranul susţine Rusia şi prin furnizarea de drone-kamikaze pentru forţele ruse care luptă în Ucraina.

Iranul neagă aceste acuzaţii, deşi potrivit agenţiei TASS Amir-Abdollahian a declarat că ţara sa a trimis drone în Rusia în noiembrie 2021, cu trei luni înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina. În schimb, Moscova susţine că forţele sale utilizează în Ucraina numai drone de producţie rusească.

Citește și : Suedia şi Finlanda vor deveni ‘ţinte legitime’ pentru Moscova

Cooperarea cu Rusia în domeniul apărării nu este îndreptată împotriva vreunei ţări terţe, a subliniat la Moscova şeful diplomaţiei iraniene, citat de agenţia de presă IRNA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.