Miniştrii de Externe rus, turc şi iranian se apropie de un acord în vederea unei noi Constituţii siriene

Publicat:

Rusia, Iranul şi Turcia se apropie de încheierea unui acord cu privire la alcătuirea unei comisii constituţionale siriene, care ar urma să permită adoptarea unei noi Constituţii şi organizarea unor alegeri în această ţară devastată de aproape opt de ani război sângeros, au declarat marţi, la Geneva, surse diplomatice pentru Reuters, scrie News.ro .

Miniştrii de Externe rus, turc şi iranian au început discuţii, în oraşul elveţian, în vederea încheierii unui acord în acest sens şi obţinerii undei verzi din partea ONU.


Citește și : Un nepot al lui Fethullah Gulen a fost condamnat la ani grei de închisoare în Turcia

La sosirea sa la Geneva, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif şi-a exprimat ”speranţa” că va ajunge la un aranjament cu omologii săi rus Serghei Lavrov şi turc Mevlüt Cavusoglu.

Emisarul special ONU Staffan de Mistura, care urmează să părăsească acest post la 31 decembrie, încearcă din ianuarie să stabilească lista celor 150 de membri ai Comisiei Constituţionale, în vederea unei relansări a procesului de pace în Siria.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a prezentat 50 de nume, la fel ca opoziţia siriană.

Însă Rusia, Iranul şi Turcia nu sunt de acord cu cele 50 de nume ale membrilor comisiei care provin din cadrul societăţii civile şi din cercuri ”independente”, declară surse diplomatice, care subliniază că această a treia listă este ”centrul problemei”.

Turcia şi alte puteri intenţionează să coopereze cu al-Assad în cazul în care ar fi ales democratic, a declarat duminică Mevlüt Cavusoglu.

Ankara susţine grupări rebele care deţin controlul părţii de nord-vest a Siriei.

Citește și : Trump îi urează numai de bine fostului său consilier, Michael Flynn

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl cataloga pe Bashar al-Assad, în urmă cu un an, drept un ”terorist” şi aprecia că pacea este imposibilă atât timp cât acesta rămâne la conducerea Siriei.

Guvernul de la Damasc şi-a exprimat în mai multe rânduri ostilitatea faţă de înfiinţarea unei Comisii Constituţionale sun egida ONU. El s-a limitat, până acum, să evoce ”amendamente” la Constituţia actuală, care să fie aprobate prin referendum.

Ministrul sirian de Externe Walid al Muallem a denunţat luni ”ingerinţe” ale anumitor ţări occidentale şi ”obstacole” ridicate de Turcia în calea formării Comisiei Constituţionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.