X

Miniştrii de externe ucrainean şi ungar discută despre restabilirea bunelor relaţii între ţările lor

Ungaria are un interes legitim de a-şi restabili bunele relaţii cu Ucraina, întrucât situaţia din prezent dăunează atât ambelor ţări cât şi comunităţii etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după discuţii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit agenţiei MTI, potrivit agerpres.

La o conferinţă de presă comună, desfăşurată în oraşul Ujhorod, în vestul Ucrainei, Szijjarto a spus că Ungaria este pregătită să finanţeze parţial reconstrucţia spitalului din Beregovo, să reconstruiască un pod peste râul Tisa lângă oraşul Zahoni, precum şi o şosea ocolitoare la Beregovo şi să extindă până la sfârşitul anului viitor autostrada M3 până la graniţa cu Ucraina.

Citește și : Madridul este tot mai aproape de LOCKDOWN

De asemenea, delegaţia ungară a adus în Ucraina 50 de ventilatoare pentru secţiile de ATI ”în semn de bunăvoinţă”, potrivit lui Szijjarto.

El a mai menţionat că în ultimii şase ani guvernul ungar a alocat 90 de miliarde de forinţi (247 de milioane de euro) drept contribuţie pentru proiectele de dezvoltare în Ucraina şi a apreciat declaraţiile lui Kuleba care sugerează că Transcarpatia poate deveni ”o poveste de succes comună ucraineano-ungară”, Szijjarto adăugând că ”aceasta necesită evident ca ungurii din Transcarpatia să se bucure de toate drepturile pentru minorităţi prevăzute de legislaţia europeană”.

Răspunzând unei întrebări, Dmitro Kuleba a spus că vede şanse realiste ca ţara sa să adopte dubla cetăţenie, dar a adăugat că în Ucraina această chestiune este ”mult mai extinsă” şi nu priveşte doar minoritatea ungară.

Citește și : Papa Francisc îi critică pe cei care ascultă mai mult de companiile farmaceutice decât de personalul sanitar

Tot ca răspuns la o întrebare, Szijjarto a menţionat că Ungaria ar fi ”bucuroasă” să înceteze boicotarea legăturilor NATO-Ucraina, iar pentru aceasta ”avem nevoie doar ca ungurii din Transcarpatia să indice că problemele legate de drepturile lor privind limba maternă şi educaţia în limba maghiară sunt rezolvate”.

Întrebat despre o întâlnire avută în vedere între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Szijjarto a răspuns că obiectivul este de a se ajunge la un acord cuprinzător privind relaţiile de bună vecinătate, pregătiri urmând să se desfăşoare curând în comitetele mixte bilaterale ale celor două ţări.

Tags: Dmitro KulebaPéter SzijjartoucrainaUjhorodUngaria
Categorii: Diaspora