X

Miniștrii de finanțe europeni trebuie să-și găsească candidatul pentru șefia FMI (Le Maire)

Miniștrii de finanțe europeni trebuie să găsească un candidat de compromis pentru înlocuirea lui Christine Lagarde în funcția de șef al Fondului Monetar Internațional, a declarat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, sâmbătă, citat de Reuters, potrivit mediafax.

Liderii europeni au nominalizat-o pe Lagarde săptămâna trecută pentru a-l înlocui pe Mario Draghi în funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, ridicând întrebarea care va fi noul conducător al FMI.

Citește și : Guvernatorul băncii centrale a Turciei, demis din cauza diferenţelor de opinie cu guvernul

Vorbind în cadrul unei conferințe economice și de afaceri din sudul Franței, Le Maire a declarat că miniștrii de finanțe europeni vor discuta această chestiune în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, marți.

“Trebuie să găsim un compromis la nivel european … Sper că vom găsi un compromis cu privire la cel mai bun candidat, cel mai bun candidat european pentru FMI”, a declarat el pentru jurnaliști.

“Dacă avem un bun candidat european, am putea avea un bun candidat pentru FMI”, a adăugat el ca răspuns la o întrebare dacă Guvernatorul Bank of England, Mark Carney, ar putea fi considerat candidatul Europe

Deși s-a născut și a crescut în Canada, Carney, care este și fost guvernator al Băncii Canadei, deține pașapoarte britanice și irlandeze în plus față de cetățenia canadiană.

Un oficial francez a spus că Le Maire ar trebui să discute această problemă cu președintele Emmanuel Macron în acest weekend și că este probabil să vorbească în prealabil cu Carney.

În mod tradițional, FMI, cu sediul la Washington a fost condus de un europen, în timp ce Banca Mondială a fost condusă de un american. Din când în când, țări emergente importante au încercat să perturbe duopolul cu propriii candidați.

Având în vedere că președinția Băncii Mondiale a trecut recent la americanul David Malpass, oficialul francez a declarat că nu există niciun motiv pentru care FMI nu ar trebui să meargă din nou la un european.

Citește și : Ziua Națională s-a terminat la spital pentru câțiva americani – Peste zece persoane au fost rănite în urma unei busculade la Chicago

Alți europeni “în cărți” la Paris pentru conducerea FMI sunt comisarul UE pentru concurență Margrethe Vestager și fostul ministru de finanțe olandez Jeroen Dijsselbloem, a declarat oficialul.

Le Maire a declarat că nu dorește șefia FMI, declarând, într-un interviu pentru BFM TV că intenționează să rămână la Ministerul de Finanțe francea pentru cei cinci ani de mandat al președintelui Emmanuel Macron.

Tags: bruxellescanadaeuropaFMIl Bank of EnglandLe MaireMark Carney
Categorii: Diaspora