Miniştrii de interne austriac şi italian propun ţinerea migranţilor pe navele de salvare în timpul examinării cererilor de azil

Publicat:

Autorităţile europene ar trebui să decidă ce migranţi să primească şansa de a depune cerere de azil în timp ce aceştia ar fi ţinuţi la bordul unor nave de salvare a migranţilor în Marea Mediterană, au declarat miniştrii de interne austriac şi italian, informează vineri dpa, conform agerpres.

“Ei sunt bine trataţi pe nave”, a dat asigurări ministrul austriac de extremă-dreapta Herbert Kickl, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după o reuniune a UE asupra migraţiei. Această procedură ar avea “un efect secundar plăcut” de a ţine aceste nave în afara operaţiunilor în timp ce solicitările migranţilor vor fi procesate, a adăugat el.


Citește și : Rusia va continua să bombardeze obiectivele militanţilor din provincia siriană Idlib dacă este nevoie (Serghei Lavrov)

Ministrul austriac a precizat, potrivit agenţiei EFE, că obiectivul unei asemenea măsuri este ca cererile de azil să fie procesate în afara UE, întrucât în prezent se cheltuie foarte mult cu repatrierea migranţilor ale căror cereri de azil au fost respinse.

El a subliniat că propunerea evocată nu are în vedere tratarea cererilor de azil în timp ce migranţii sunt pe nave, ci doar efectuarea unei examinări preliminare a lor, pentru a nu permite debarcarea în Europa a celor care nu pot avea drept de azil, procentul acestora fiind, conform lui Herbert Kickl, de aproximativ 90%.

Ministrul austriac a estimat de asemenea că niciun migrant care a trecut printr-o ‘ţară sigură’ nu ar trebui să primească azil în UE.

La rândul său, omologul său italian Matteo Salvini s-a declarat de acord cu această propunere, dar a atenţionat în glumă că “cineva ar putea fi urmărit penal pentru că a ţinut oamenii captivi”. El a făcut astfel aluzie la dosarul penal deschis pe numele său de justiţia italiană, pentru că a interzis debarcarea migranţilor de pe nava Diciotti.

De la instalarea, la 1 iunie, a noului guvern populist din Italia, Roma şi-a înăsprit semnificativ politica privind migraţia, interzicând de facto accesul în porturile sale a vaselor de salvare a migranţilor, în timp ce Salvini foloseşte constant o retorică dură împotriva migraţiei.

Citește și : Schimb dur de replici între Matteo Salvini şi Jean Asselborn din cauza imigranţilor extracomunitari

În ciuda scăderii considerabile a numărului de sosiri pe coastele europene comparativ cu afluxul din 2015, migranţii continuă să provoace tensiuni puternice în cadrul UE, iar chestiunea ar urma să fie din nou pe ordinea de zi a summitului european prevăzut pentru 19 şi 20 septembrie la Salzburg, în Austria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.