X

Miniștrii europeni de Finanțe discută crearea unui buget al zonei euro

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor discuta luni despre cum să pună la punct un buget al ţărilor care au făcut trecerea la moneda unică, în ideea de a ajuta zona euro să se integreze mai strâns, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Punctul de pornire îl constituie un acord convenit în luna decembrie de liderii UE, conform căruia un buget al zonei euro ar urma să fie o parte a bugetului mai amplu al bugetului UE pe şapte ani, chiar dacă nu a fost decisă încă mărimea exactă sau alte caracteristici.

Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

Acest buget urmează să fie unul pentru “convergenţa şi competitivitatea” celor 19 state care au aderat la moneda euro şi, pe bază voluntară, al ţărilor care au aderat la Mecanismul ratelor de schimb (ERM II), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

Potrivit Reuters, oficialii se aşteaptă la discuţii dificile, pentru că punctele de vedere diferă foarte mult.

Franţa, care reprezintă cel mai ambiţios punct de vedere, militează pentru un buget mare, separat al zonei euro, finanţat prin taxe speciale şi contribuţii de la statele membre. Parisul ar dori ca aceşti bani să fie disponibili pentru a stabiliza economia zonei euro, în cazul unor şocuri, dar şi pentru a creşte competitivitatea zonei euro şi a ajuta la convergenţa economică a statelor membre. În schimb, Germania ar prefera un buget mai mic iar ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a evocat posibilitatea ca acest buget să fie utilizat pentru a a ajuta la plata ajutoarelor de şomaj în ţările care suferă de pe urma unei crize. Iar Olanda nu crede că este nevoie de un buget separat al zonei euro în primul rând.

“Discuţiile se anunţă dificile pentru că oamenii nu au un punct comun de vedere”, a declarat un oficial de rang înalt implicat în pregătirea discuţiilor.

Liderii UE vor să decidă caracteristicile finale ale bugetului în luna iunie pe măsură ce avansează discuţiile pentru următorul buget pe termen lung al UE, care ar urma să aibă o valoare de aproximativ un procent din venitul naţional brut al UE.

Citește și: Șeful Pentagonului face o vizită-fulger în Afganistan – FOTO

Comisia Europeană, care se va ocupa de pregătirea versiunii finale a propunerii de buget pentru zona euro înainte de deveni lege, a propus până acum un buget de 55 miliarde euro. Din această sumă, 25 de miliarde euro ar urma să vină de la bugetul UE şi ar urma să sprijine reforme şi convergenţa între economii, iar restul de 30 miliarde euro ar urma să fie împrumuturi, garantate de bugetul UE, pentru a sprijini investiţiile în ţări care se confruntă temporar cu şocuri economice.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, participă luni, la Bruxelles, la reuniunea Eurogrup în format extins, unde va fi discutată propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergenţă şi competitivitate, informează un comunicat al ministerului de resort. Marţi, Eugen Teodorovici va prezida a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).

Tags: Comisia Europeană (CE)finanţefrantagermaniaMecanismul ratelor de schimb (ERM II)Olaf ScholzolandaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora