X

Miniştrii de finanţe german şi francez salută voinţa noului premier italian de a respecta regulile UE

Miniştrii de finanţe german şi francez, Olaf Scholz şi Bruno Le Maire, au salutat joi voinţa noului şef al guvernului italian de a respecta regulile europene, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Acesta este un semnal foarte bun că viitorul preşedinte al consiliului italian s-a exprimat într-un mod pro-european, spunând că doreşte, împreună cu guvernul său, să respecte regulile europene’, a spus Olaf Scholz la sosirea sa la Bruxelles, unde participă la o reuniune a celor 19 miniştri ai finanţelor din zona euro.

Citește și : Trump anunță că summitul cu Kim Jong Un nu va mai avea loc

Şi ministrul francez a avut o poziţie similară: “toţi am remarcat într-un mod pozitiv primele declaraţii ale premierului italian, care tocmai s-a angajat să respecte regulile europene’.

“Acesta este un semnal pozitiv şi dorim să lucrăm într-un mod constructiv cu Italia şi vom face evaluările în funcţie de fapte”, a adăugat ministrul francez.

În urma întâlnirii de miercuri cu preşedintele italian Sergio Mattarella (care are competenţa exclusivă de a numi miniştri), Giuseppe Conte, responsabil pentru formarea următorului guvern italian, a declarat: ‘Sunt conştient de necesitatea de a confirma locul Italiei în Europa şi în lume’.

‘Guvernul va trebui să lucreze la temele bugetului european, la reforma legii dreptului de azil şi la uniunea bancară’, a mai spus Giuseppe Conte după desemnarea sa ca premier, invocând dorinţa sa de ‘dialog’ cu instituţiile europene.

Citește și : Preşedintele sud-coreean a convocat o reuniune de urgenţă după anularea summitului SUA-Coreea de Nord

Dacă va primi votul de încredere al parlamentului, el va conduce primul guvern din Italia format din partide anti-establishment care au promis că vor schimba din temelii UE.

Italia a trecut printr-o lungă perioadă de impas după alegerile neconcludente din martie. După săptămâni de negocieri infructuoase între diverse partide, Mişcarea 5 Stele (M5S) şi partidul Liga au convenit în cele din urmă vinerea trecută asupra unui acord de formare a unei coaliţii, promiţând reducerea taxelor şi creşterea consumului.

Tags: Bruno Le MaireGiuseppe ConteguvernOlaf ScholzSergio Mattarella
Categorii: Diaspora