X

Miniştrii iranieni ai Industriei şi Transporturilor au demisionat. Rohani a numit înlocuitori

Preşedintele iranian Hassan Rohani a acceptat demisia miniştrilor iranieni ai Industriei Mohammad Shariatmadari şi Transporturilor Abbas Akhoundi, a anunţat preşedinţia pe site, relatează AFP, potrivit News.ro .

Rohani şi Cabinetul său fac obiectul unor presiuni din partea unor deputaţi care le reproşează modul în care gestonează criza economică din Republica islamică. El a pierdut, în august, alţi doi miniştri – ai Muncii şi Economiei -, în urma unor voturi de cenzură ale deputaţilor.

Citește și : Mii de migranţi din Honduras, blocaţi la frontiera dintre Guatemala şi Mexic

Preşedintele a salutat ”serviciile devotate” şi ”eforturile sincere” ale celor doi miniştri, după care a numit înlocuitori.

Shariatmadari a fost înlocuit cu adjunctul său, Reza Rahmani, iar guvernatorul regiunii Mazandaran (nord) Mohammad Eslami preia conducerea Ministerului Transporturilor.

Demisiile celor doi miniştri au fost anunţate în urmă cu peste o lună, în contextul în care parlamentari iranieni pregăteau o moţiune de cenzură care-i viza.

Zvonuri cu privire la demisia lui Shariatmadari au apărtu la jumătatea lui septembrie, însă au fost rapid dezminţite de minister.

Însă Akhoundi şi-a publicat scrisoare de demisie, datată la 1 septembrie, arătând cu degetul ”divergenţe de opinie”, dar fără să dea detalii.

Citește și : Italia nu intenţionează să părăsească zona euro sau UE (lideri populiști)

Rohani a fost convocat personal, pe 28 august, pentru a explica în faţa deputaţilor deteriorarea situaţiei economice.

Aceasta a fost prima oară de când se află la putere, de cinci ani, când Rohani a fost convocat la Parlament, într-un context şi mai tensionat de reimpunerea unor sancţiuni americane după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 de Iran şi marile puteri.

Tags: Abbas AkhoundidemisieHassan RohaniministriMohammad Shariatmadari
Categorii: Sinteze